Anasayfa Makale İncelemeler ATI Eyefinity

ATI Eyefinity

Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar diye bir söz vardır. Yıllar boyunca simülatör oyunlarını, odalarında en az 3 monitör ile oynayanlara gıpta ile baktıktan sonra, AMD, gözünüz doysun dercesine ATI ekran kartlarıyla birlikte Eyefinity teknolojisinin kapsını oyunculara açtı. Kapı ama ne kapı. Sağa baksanız oyun, sola baksanız oyun, hatta yukarı dahi baksanız oyuna rastlıyorsunuz. AMD’nin Türkiye ofisinde bu ay sizler için ATI Eyefinity teknolojisini yakından inceledik ve artısıyla eksisiyle deneyimlerimizi bu yazıda sizlere aktarıyoruz.

Eyefinity, ATI tarafından geliştirilen ve kullanıcıların çoklu monitörlerde -doğal olarak da çok yüksek çözünürlüklerde- çalışmasına olanak tanıyan bir teknoloji. Çoklu monitör derken ATI, 6 adet monitöre kadar destek veren ekran kartlarını piyasaya sürmüş durumda. Bu kartlar bizim de bildiğimiz HD 5870 ve HD 5970’in üzerinde 6 adet Mini DisplayPort çıkışı yer alan Eyefinity sürümleri. Geçtiğimiz günlerde PowerColor’ın, işin suyunu çıkartarak 12 monitöre kadar destek veren kruvazör boyutundaki “HD 5970 Eyefinity 12” ekran kartı ise bu konudaki bir başka örnek oldu. Her ne kadar 12 monitörde oyun oynamak çözünürlüğün karta bindireceği yük dolayısı ile pek mümkün gözükmese de başka uygulamalar söz konusu olduğunda bu teknoloji başlı başına bir nimet. Bu bağlamda oyunlara geçmeden önce kısaca Eyefinity’nin diğer kullanım alanlarına değinelim.

Teknolojinin kullanım alanlarından biri basım yayın ve tasarım. Geniş monitörlere ihtiyaç duyulan bu sektörlerde çoklu monitör kullanımı yine tasarımcılar için büyük bir kolaylık sağlıyor.  AMD’nin düşündüğü bir başka nokta ise eğlence ve boş zaman değerlendirmesi. Aynı anda sevdiğiniz web sayfalarının ve uygulamaların tamamını açabilmenizi sağlayacak olan Eyefinity sayesinde artık boş zamanlarınızda bilgisayar kullanımından daha da keyfi alabileceksiniz. Söz konusu oyun olduğunda ise Eyefinity gözlerimizi yaşartıyor adeta. İlk testimizi Tom Clancy’s H.A.W.X ile gerçekleştiriyoruz. Bir uçuş simülatörü olan oyunda tek monitörde sadece birkaç bina görürken yanlardaki iki monitör devreye girdiğinde artık şehrin tamamına hâkim oluyorsunuz. Bundan daha da öte, monitörler etrafınızı kapladığı için, Eyefinity kendinizi oyunun içinde hissetmenizi sağlıyor. Biraz sonra zaten telsizden “Roger that” diye haykırmaya başlıyorsunuz. Oyunun ayarlarına gelecek olursak mümkün olan bütün grafik ayarlarını sonuna kadar açmamıza karşın HD 5970’i terletmeyi bile başaramadık.

Test ettiğimiz bir başka oyun ise Colin McRae DiRT 2 oldu. DirectX 11 destekli olan bu oyun Eyefinity’de keyfine doyum olmayan oyunlardan biri oldu. Başlangıçtan bitişe kadar bütün arabaları kolayca görebilmenizi sağlayan Eyefinity, sizi yarışın içine alarak adeta parkurun tozunu yutturuyor. Öte yandan çok daha gelişmiş grafik ayarlarına sahip olan DiRT 2 de 5000 x 1000 civarında bir çözünürlükte dahi HD 5970’i terletmeyi başaramadı. Bütün ayarları sonuna kadar açmamıza rağmen üç monitörlü sistemimizde en ufak bir takılma dahi olmadı.

Son denememiz olan Call of Duty World at War ise Eyefinity desteğini tam sunmaması dolayısıyla pek eğlenceli olmadı. Öte yandan Eyefinity destekli olan oyunlara bakacak olursak NFS Shift, WoW, Half-Life 2, Anno 1404, Race Driver Grid, Crysis, Guild Wars, Counter Strike: Source, Alien vs Predator gibi buraya sığmayan yüzlerce oyunun yer aldığı uzun bir liste görüyoruz. Bu sonsuz listenin nedeni oyunların Eyefinity için genelde özel bir yapı gerektirmemesi. En önemli nokta, oyunun çözünürlük ayarlarının sabit olmaması. Eğer oyun, çözünürlüklerini monitörünüze göre belirliyorsa, pratikte bütün bu oyunlar Eyefinity desteğine sahip oluyorlar. Daha da kesin bir ifade kullanmak gerekirse 2008 sonrasında çıkan oyunların %75’inden fazlası zahmetsizce Eyefinity ile oynanabiliyorlar.

Fasulyenin faydalarına geldiğimizde ise Eyefinity’nin maliyeti gözümüze çarpıyor. DisplayPort, HDMI veya DVI destekli üç adet monitör ile işe başlayalım. Her biri 300 TL’den 900 TL ediyor. 1000 Liraya HD 5870 Eyefinity kartı ekledikten sonra 1000 lira da diğer bileşenlere ayırıyoruz: toplamda 3000 Liraya üç monitörlü bir Eyefinity sistem kurabiliyoruz. Çoklu monitör sizi cezbediyorsa 7680 x 3200’e varan çözünürlüklerde oyun oynama keyfi Eyefinity ile ayağınıza geliyor. Uzun sözün kısası, evinizin bi kenarında boş boş yatan 11 adet monitörü gün ışığına çıkartıp artık oyun zevkinizi 12. Boyuta taşıyabilirsiniz.

+Geniş oyun desteği

+Mükemmel atmosfer

+Tak çalıştır sistem

-Yüksek maliyet

10/8