Anasayfa Makale İncelemeler Lenovo IdeaPad S10-3s

Lenovo IdeaPad S10-3s

Lenovo şıklık konusunda piyano siyahı kaplaması ile başarılı –her ne kadar Eray, parmak izi tutmasından nefret etse de.
Lenovo şıklık konusunda piyano siyahı kaplaması ile başarılı –her ne kadar Eray, parmak izi tutmasından nefret etse de.

Netbook’lar piyasaya ilk çıktıklarında dizüstü bilgisayar ile aralarında çok da büyük bir pil ömrü farkı yoktu. Performans konusunda da zayıf olan bu ürünlerin bazılarının ekranları PSP kadar ufaktı ve çözünürlük de düşük olduğu için bırakın doğru düzgün web sayfalarını görüntülemek, oturup keyifle bir Solitaire bile oynayamıyordunuz. Hatta bazı ürünler performans konusunda o kadar zayıf bir durumdaydı ki, test gelen bir ürün DivX oynatamayınca geldiği gibi geri yollamayı ihmal etmemiştik. Klayve ise bir başka isyan ettiren noktaydı. Yazı yazmak istediğinizde diğer tuşlara basmamak için tuş cambazına dönüyordunuz. Tabi devir değişti, e tabi Çelik te değişti. Bakalım bu değişimden Lenovo da nasibin almış mı?

Tek çekirdekli Atom işlemcilerden bu yana epey gelişen teknoloji, nerdeyse aynı gücü tüketen fakat çift çekirdekli ve daha yüksek performans sunabilen yeni Atom’ların önünü açtı. Lenovo’da yer alan Atom N470 tek çekirdekli fakat Hyper Threading hesaba katıldığında sanal çift çekirdekli diyebileceğimiz bir işlemci. Kendisi 6.5 Watt güç tüketiyor ve 1080p videoları dahi rahatlıkla oynatabiliyor. İşlemciye ek olarak 1 GB DDR2 667 Mhz bellek ile gelen Lenovo, bir netbook’tan beklenebilecek bütün işlemlerin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. 160 GB sabit disk kapasitesi ise bazıları için yetersiz gelebilse de ihtiyaç duyduğunuzda sabit diski söküp daha yüksek kapasiteli bir modelle değiştirmek iki dakikanızı alır ya da almaz.

S10-3s’de yer alan dahili Intel GMA 3150 ekran kartı, soldan ikinci rakamından da anlaşılacağı üzere 9 üzerinden 1. sırada ve ancak video oynatma için uygun. Söz konusu oyunlar olduğunda zaten netbook’lardan medet ummamız gerektiği her daim söylüyorum. Netbook alınacak oldu mu ilk ve en önemli tavsiyemiz ekran çözünürlüğünün yüksek olması. Zira düşük çözünürlüklü netbook’lar yüzünden Windows’un dahi kullanamıyorsunuz. Hatta bazen “Tamam” ve “Uygula” gibi butonlar ekrana sığmadığı için pencere cambazına dönüşüyorsunuz.

Lenovo burada da 1280 x 720 çözünürlüğü ile gerek web sayfalarında, gerek büyük bir araç çubuğu olan –ayarlardan küçültülebilse de- Windows 7’de gayet geniş bir alan sunarak sizi işkenceye maruz bırakmıyor. Klavye konusunda da evrimini tamamlayan ürün, aralıklı ve geniş tuşları ile bilgisayar başında oturup yemekten parmakları şişmiş olan kullanıcların dahi yazabilmesine olanak tanıyor. Editörümüz Cem Şancı’nın da kitaplarını artık bir netbook ile yazması da netbook’ların geldiği noktayı gözler önüne seren bir başka nokta.

Sırtınızda adaptörüyle birlikte 3.5 Kg tutan bir dizüstü bilgisayarla yurt dışı gezisine gidebilirsiniz. Fakat dönerken bonus olarak bel fıtığı veya omuz kaslarında ağrı kazanıyorsunuz. Bunu birkaç defa tekrar ederseniz, topladığınız bonuslarla hastane gezine dahi çıkabilirsiniz.  Dizüstü bilgisayarların 2 saat süren pil ise özellikle de iki ucu arasında 9 saat süren Amerika’daki uçak seyahatinizde, pil bittikten kalan sürede size galaksiyi keşfetme olanağı sunuyor. Lenovo bu bağlamda 1.12 Kg ağırlığı ile taşınabilirlik konusunda zaten eline su döktürmüyor. Pil testlerinde ise kablosuz ağ açık konumda ve ekran parlaklığı en üst seviyede olmasına karşın 5 saat hayatta kalarak mükemmel bir yol arkadaşı olduğunu ispatlıyor. Sonuç olarak hafifliği, pil ömrü, ekranı ve bir netbook’tan bekleyebileceğiniz bütün özellikleri sunabilen Lenovo, tek şarj ile bir sezon diziyi yarısına kadar izlemenize olanak tanıyan bir ürün.

+Uzun pil ömrü

+720p HD Ready ekran

+Ergonomik klavye

-Kullanımı zor Touchpad

10/7

Fiyat Belli Değil  Firma: Lenovo  Multimedya web www.lenovo.com.tr

TEKNİK ÖZELLİKLER
Ekran:10.1” 1280 x 720

İşlemci, Bellek: Atom N470 1.83 Ghz, 1 GB DDR2

Sabit Disk:160 GB SATA

Kablosuz erişim:802.11b/g

İşletim sistemi: Windows 7 Starter

Ağırlık:1.12 Kg