Anasayfa Makale İncelemeler MSI 890FXA-GD70

MSI 890FXA-GD70

MSI bağlantı konusunda da Decepticon’lardan geri kalmıyor.

Anakart piyasasındaki üç büyüklerden biri olan MSI, 890FXA-GD70 modeli ile adeta çarpan kilidi açık AMD işlemcilere göz kıpıyor. Overclock için yeni bileşenleri ile stabil bir altyapı sunan kart, yine yardımcı özellikleriyle de bu işlemi eskisinden çok daha kolay bir hale getiriyor. Yine 5 adet PCI Express x16 yuvası, 6 adet SATA 6Gb/s portu ve tabii ki en son USB standardı olan SuperSpeed USB 3.0 desteğiyle 890FXA-GD70 oyuncular için adeta bir tapınağı andırıyor. Peki bu MSI’ı rakiplerinden ayıran özellikler neler? Recep Baltaş 890FXA-GD70’yi atomlarına ayrıştırırken koyucu giysinizi giymeyi unutmayın.

Askeri sınıf bileşenler

Rakiplerinden bir adım önde olmak isteyen MSI, anakartlarında artık askeri-seviye bileşenler kullanıyor. Bilindiği üzere askeri ekipmanlar en üst kaliteli bileşenlerden oluşur ve MSI da anakartlarının kalitesini yükseltmek için Megatron’un kullandığı  bileşenler ile aynı kalitede bileşenler kullanıyor. Bu bağlamda 890FXA-GD70’de üst uç voltaj düzenleyicileri kullanıldığını görüyoruz. 5 fazlı bir tasarıma sahip olan anakartta 4 faz işlemci çekirdeği için (VCore) ve bir faz da bellek denetleyicisi, HyperTransport yolu kontrolcüsü ve L3 ön belleğine ayrılmış durumda. Yine bu fazların daha yüksek frekanslara geçiş yapabilmelerini, Peterbilt 379’a dönüşen Optimus gibi düşünebilirsiniz. Üstelik geçiş esnasında çok düşük bir geçiş kaybı yaşayan fazlar, düşük ısıda çalışırken yüksek verim sunabiliyorlar. Bu da DrMOS diye adlandırılan Renesas R2J20604 entegre kontrolcü ile mümkün oluyor. MSI’ın bildirdiği üzere her bir DrMOS fazı, 4 adet sıradan faza denk geliyor. Bu da demek oluyor ki anakartın faz tasarımı 16+4 olarak ayarlanmış. Tüm bu fazların Dünya dışı bir sınıf olmaları ise daha yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanabilme, sıkı kontroller ve daha uzun ömür anlamına geliyor.

Dört kartla CrossFireX

AMD 890FX yongası 11 adet kontrolcü tarafından yönetilen 42 adet PCI Express x1 yoluna sahip iken bir alt yonga seti de 890GX ise 8 adet kontrolcü tarafından yönetilen 22 adet yola sahip. Bu durumda 890FXA-GD70, kolaylıkla üst uç bir slot yapısından faydalanıp küpün gücünü daha etkin bir biçimde kullanabiliyor. 5 adet x16 slotu ile gelen GD70’te bunlardan 4 tanesi X16 hızında çalışıyor, tabii bunun için de sistemde bir ya da iki ekran kartı takılı olması gerek. Eğer üç ya da dört kart takılırsa slotların çalışma hızı bölünüp x8 oluyor –aynı Power Rangers’ta olduğu gibi. MSI’ın slotları yerleştirme biçimi tek kelimeyle mükemmel. Örneğin çift slot yer kaplayan üç ekran kartını birinci, ikinci ve dördüncü slotlara aynı anda yerleştirebilirsiniz. Yine çift slot kaplayan bir başka kartı da son slota takabilirsiniz fakat bu durumda 8 ya da daha fazla genişleme yuvası olan bir kasaya ihtiyacınız var demektir ve yine bu işlem ön portlar için çıkış sağlayan USB ve FireWire yuvalarını da bloke edecektir. Kısacası uygun bir kasanız var ise 890FXA-GD70, size dört yollu bir CrossFireX sistemi garanti ediyor ki bu Dünya’lı anakartlarla gerçekleştiremeyeceğiniz bir işlem.

Katma değerler

Bütün üst uç anakart üreticileri gibi MSI’da anakartlarıyla birlikte ek özellikler sunmayı ihmal etmiyor. Örneğin yüksek performans sunan DrMOS, aynı zamanda enerji tasarrufunun da baş mimarı. Yine kapalı çekirdekleri devreye sokma, değişken faz sistemi, USB 3.0 desteği ve ve SATA 3 de cabası. Son olarak MSI’ın işletim sistemine gerek kalmadan mesajlaşma, web de dolaşma, e-posta kontrolü ve fotoğraflara bakma gibi basit işlevleri destekleyen Winki arabirimini de hatırlatalım.

+Üst uç bileşenler

+Dörtlü CrossFireX

+Kolay hız aşırtma

-SLI desteği yok

10/8

TEKNİK ÖZELLİKLER
Soket:  AM3 Phenom II, Athlon IIFSB: 5200MT/s

Yonga seti: AMD RD890+SB850

Bellek: DDR3 800-2133 (OC) 16GB

Genişleme yuvaları:5 x x16, 1 x x1, 1 x PCI

Ses: ALC892 HD 8 Kanal

Depolama: 6 x SATA 6Gbps, 2 x SATA 3Gbps