Anasayfa Haber nVidia Intel’e ceza kesti

nVidia Intel’e ceza kesti

 

Amerika’daki patent kurallarının katılığı ve yüksek performanslı CPU’lar üretmek için izlenebilecek yöntemlerin az oluşu, elektronik devlerini sık sık patent ihlali davalarında karşı karşıya getiriyor. Intel de 1,5 milyar dolar karşılığında Nvidia’yı yıllardan beri süren küslükten vazgeçirdiğini açıkladı.

 Öte yandan Intel’in nVidia’ya ödediği 1.5 milyar dolar sadece adli davaların kapanmasını sağlayan bir barış çubuğu değil. Tam tersine, Intel ve nVidia bu ödemenin ardından imzalanan 6 yıllık bir lisans anlaşması ile birbirlerine ait “bazı” teknolojileri kullanabilecek. Bu karşılıklı lisans anlaşmasının CPU üretimine hazırlanmaya başlayan nVidia’ya bir parmak bal olduğu, ve asıl amacın nVidia”nın CPU tarafına girmesini geciktirmek olduğu kulaktan kulağa yayılırken, pazar payını ciddi anlamda kaybeden nVidia, en azından böylece hisse senetleri fiyatlarındaki artışla gülmüş oldu.

 İki firmanın sürtüşmesi 2004 yılında yaptıkları karşılıklı bir anlaşmanın bozulmasına kadar dayanıyor. Detayları tam bilinmeyen bu anlaşma, Nvidia’nın bazı Intel işlemciler için yonga seti üretmesini önlüyordu. Ancak nVidia, Intel’i anlaşma şartlarını kendi çıkarına yorumlayıp hukuk hilelerine başvurarak kendisini yonga seti pazarının dışına itme gayreti olarak yorumlayınca, iki şirket arasında bir mücadele başladı. 2009’un başında Intel, Nvidia’ya patent haklarıyla ilgili dava açtı, Nvidia da buna bir karşı davayla karşılık verdi ve aynı zamanda Federal Ticaret Komisyonu’na suç duyurusunda bulundu. Başı zaten Federal Ticaret Komisyonu’yla dertte olan Intel’in Nvidia’yla mahkeme dışında anlaşması, bu ihlal davalarının da düşmesi anlamına geliyor. Intel, altı yıllık çapraz lisans karşılığında Nvidia’ya taksitler halinde 1,5 milyar dolar ödeyecek.

 Intel daha önce Avrupa Komisyonu ve Kore Ticaret Komisyonu tarafından AMD’ye karşı haksız rekabetten 1,5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Firma, ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun açtığı davalar süredursun, AMD’yle aralarındaki sürtüşmeyi çözmek için 1,25 milyar dolar ödemeyi kabullenmişti.