Anasayfa Haber Hareket tanıma teknolojisi yayılıyor

Hareket tanıma teknolojisi yayılıyor

2054 yılında geçen Minority Report (2002) filminde bilgisayarlar elle kontrol edilebiliyordu.

Nintendo Wii, Sony Move ve Microsoft Kinect gibi, oyun konsollarında sıkça karşımıza çıkan hareket tanıma yöntemleri insanların teknolojiyle etkileşme tarzına yeni bir biçim veriyor. Görünen o ki, gelecekte sadece oyun konsollarını değil, televizyonları ve masaüstü bilgisayarları da el ve vücut hareketleriyle yöneteceğiz.

Philip K. Dick’in romanından uyarlanan, başrolünde Tom Cruise’un oynadığı Minority Report filminde, tamamen el hareketleriyle yönetilebilen kullanıcı arabirimine sahip bilgisayarlara hayranlıkla bakmıştık. Filmin üzerinden dokuz yıl geçti ve artık hareket tanıma hayatımızın bir parçası olmaya hazırlanıyor.

Microsoft CEO’su Steve Ballmer, CES fuarında BBC’ye verdiği röportajda Kinect’in gelecekte masaüstü ve dizüstü PC’lerde de kullanılacağını ima etti ve hazır olduklarında bu konuda açıklama yapacaklarını söyledi. Windows 8 arabiriminin el hareketleriyle kontrol edilebilmesi düşüncesi bile heyecan verici bir gelişme olarak karşılandı. Bilgisayar oyunu üreticisi GamePrix de PC için ürettikleri bazı oyunların Kinect’i destekleyeceğini duyurdu. Microsoft adına Kinect’in derinlik algılayıcı sistemini geliştiren PrimeSense firması ise ASUS’la ortaklığa gittiklerini ve PC’lerde kullanılacak rakip bir hareket tanıma ürünü geliştirdiklerini açıkladı. Bu ürün, Wavi Xtion adını taşıyor.

Benzer bir gelişme haberi de tüketici elektroniği alanından geldi. İnternete bağlı televizyonların yaygınlaşmasıyla, sıradan uzaktan kumanda aygıtlarının web içeriğini yönetmekte yetersiz kaldığı biliniyor. Philips, Nintendo Wii’dekine benzer bir çözüm geliştirdiğini açıkladı. Arka yüzünde Q klavye içeren, ivme ölçerlerle donatılmış bir uzaktan kumanda aygıtından ve televizyonun altına yerleştirilen bir kızılötesi kameradan oluşan uWand,  2012’den itibaren Web destekli televizyonlarda kullanılacak. Böylece, kanal değiştirmek, program bilgilerini kaydırmak ya da sesi açıp kapamak için elinizdeki uzaktan kumandayı sağa sola ya da yukarı aşağı hareket ettirmeniz yeterli olacak. Philips şimdi bu teknolojiyi diğer üretici firmalara lisanslama hazırlığı içinde.

Technopat_Forum: Hareketle Kontrol Desteğine Sahip Oyun Konsolları