Anasayfa Haber Nokia ve Intel anlaştı: N9’da Atom işlemci!

Nokia ve Intel anlaştı: N9’da Atom işlemci!

Intel, cep telefonu pazarının sallantıdaki lideri Nokia ile işbirliği yaptı. MeeGo’ya* sahip yeni N9, Intel’in Atom işlemcisiyle çalışacak.

Hatırlayacağınız gibi, Windows 8’in ARM işlemcilerle çalışacağı açıklandığında, bundan olumsuz etkilenmesi gereken Intel’in tepkisiz kaldığına dikkat çekmiştik. Hatta Intel, bugüne kadar giremediği Tablet ve akıllı telefon pazarına el atmaya hazırlandığının sinyallerini de vermişti. Intel’in bu soğukkanlı tutumunun nedeni şimdi anlaşılıyor: Söylentiler doğruysa, Nokia’nın Şubat ayında İspanya’da tanıtılacak yeni akıllı telefonu N9, Intel’in 1,2 GHz’lik Atom işlemcisiyle çalışıyor.

Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia, dünya çapında “normal” cep telefonu satışlarında hala başı çekse de, akıllı telefonlar söz konusu olduğunda Apple, Blackberry ve hatta Samsung karşısında zor anlar yaşıyor. Firmanın N9’u çıkartarak üzerindeki ölü toprağını atacağı ve yenilik yapmaktansa aynı modellerin çeşitli versiyonlarını piyasaya sürdüğü yönündeki eleştirilere yanıt vereceği umuluyor. Zira N9 birçok açıdan bir ilk olacak. Intel işlemcili ilk akıllı telefon olan N9 sayesinde, Symbian’ı terk etme hazırlığındaki Nokia’nın MeeGo işletim sistemi de ilk kez görücüye çıkıyor. N8’le aynı 12 MP kamerayı paylaşan N9, 4 inçlik büyük bir OLED ekran içerecek ve 1,2 GHz’lik işlemcisiyle dünyanın en hızlı akıllı telefonu olacak. N9’un “4G” LTE ağlarını destekleyen ilk telefonlardan biri olacağı da söyleniyor. Çeşitli kaynaklar, N9’daki Intel işlemcinin sıradan bir Atom değil de, “yonga üzerinde sistem” yani SoC türünde olduğunu, CPU’ya ek olarak Intel GMA 600 tabanlı bir grafik yongası ve bellek denetçisi bulundurduğunu, buna rağmen çok az güç harcadığını söylüyorlar.

*Intel’in Linux tabanlı işletim sistemi.

Technopat Yorumu:

Anlaşılan o ki Intel yıllardan beri inmeyi hedeflediği “sıcak denizlere” Nokia’nın yardımıyla yelken açmaya hazırlanıyor. Nokia’nın da Intel’in itici gücüyle fırtınadan kurtulmayı başarıp başaramayacağı, BT dünyalarında herkesin sorduğu bir soru. Öte yandan bir cep telefonunda Atom işlemci kullanmak ne kadar doğru, bunu ancak zaman gösterebilir.

Burada bir başka konu ise MeeGo’nun başarılı olup olamayacağı. Yıllardır aramızda olan Symbian bile sancılı günler yaşarken ve neredeyse bütün cep telefonu üreticileri arkasında Google gibi bir Dünya devi olan Android işletim sistemine yönelirken Nokia’nın yeni bir işletim sistemiyle çıka gelmesi kafa karıştırıcı. Uzun zaman önce Google Android’den sonra ChromeOS’i duyurduğunda ve Steve Ballmer’ın buna yanıtı “En son baktığımda orada (Google tarafında) iki işletim sistemine gerek yoktu.” şeklinde olmuştu. Sonrasında Google da bunu doğrular nitelikle ChromeOS’in ömrünün çok kısa olacağını belirtmişti.