Anasayfa Haber Dünya’nın en hızlı süper bilgisayarı!

Dünya’nın en hızlı süper bilgisayarı!

İşte Dünya'nın en hızlı bilgisayarı Japon canavarı K
İşte Dünya’nın en hızlı bilgisayarı Japon canavarı K

Tianhe-1A’yı tahtından eden, Dünya’nın en hızlı süper bilgisayarı K Computer ile tanışın…

Dünya’nın en güçlü ülkeleri bilişim alanında da devamlı rekabet halindeler. İşte dünyanın en yeni ve en hızlı süper bilgisayarı…

Süper bilgisayar alanında Amerika’nın tartışılmaz gücü, Çin’in geliştirdiği en son canavarın gücü karşısında oldukça zayıf kalmıştı. Ancak Çin’in  süper canavarı Tianhe-1A tahtını pek uzun süre koruyamadı. Japonya, K ile liderliği ele almayı başardı.

K Computer olarak anılan bu süper bilgisayar, Tianhe-1A’dan üç kat daha hızlı. Fujitsu tarafından inşa edilen K, Japonya’nın Kobe kentindeki Gelişmiş Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü’nde kuruldu.

Saniyede 8.2 petaflop işlem yeteneğine sahip b bilgisayar, 1.000.000 masaüstü bilgisayarın gücüne sahip. Deprem gibi felaketlerin simülasyonu, iklim araştırmaları, nükleer araştırmalar, silah ve ilaç   geliştirme gibi amaçlarla kullanılan bu süper bilgisayarlar, insanoğlunun uç noktadaki bilimsel gelişmesinin önünü açmakta kullandığı en önemli araçlar oluyor; elbette insandan sonra…

Bu bilgisayarın gücünü anlatan en iyi örneklerden birisi ise atan bir insan kalbinin yeni bir ilaca tepkisini 2 yılda değil, sadece 2 günde hesaplayabilmesi oluyor. Bu gücün Japonya’ya maliyeti ise 1.4 milyar dolar oldu. Enerjiyi son derece hesaplı kullansa da 672 dolap içerisinde bulundan 68.544 işlemcisi 9.9 megawatt elektrik tüketiyor. Bu elektriğin Japonya’daki maliyeti ise yıllık 10 milyon dolar oluyor.

Şimdilik dünyanın en hızlı bilgisayarı olan ve Japonya’nın milli gururunu okşayan K’nın tahtına göz koyan rakipler ise boş durmuyor. Özellikle IBM’in üzerinde çalıştığı yeni sistem merakla bekleniyor.