Anasayfa Haber Google İki Hizmeti Daha Kapatıyor

Google İki Hizmeti Daha Kapatıyor

Google devamlı yeni fikirlerin ortaya atıldığı ve yeni hizmetlerin, ürünlerin tasarlandığı bir firma, zaten büyümelerini de buna borçlular. Ancak sık sık pek talep görmeyen ya da üzerinden gelir elde edilmesi mümkün olmayan hizmetleri devre dışı bırakıyorlar. Tabii ki bu durum hizmetlerden faydalanmayı tercih eden kullanıcıları mağdur ediyor, üstelik insanların internet üzerindeki hizmetlere olan şüphesini de artırıyor. Kim zaman ve emek harcadığı bir hizmetin kapatılmasından ve verilerinin silinmesinden hoşlanır ki? Fakat bu kaçınılmazdır ve tek yapan da Google değil, ancak ön planda olduklarından onların yaptıkları daha fazla dikkat çekiyor.

Bu bağlamda Google tarafından bir süredir yürütülen iki hizmetin daha bu yıl fişinin çekileceğini öğrenmek bizi pek şaşırtmadı. Google Health ve Powermeter adlı hizmetler, düşük kullanıcı ilgisi sebebiyle bu yılın sonunda tarihe karışmış olacaklar. Google Health çok sayıda sağlık firması ve hizmetiyle entegre çalışıyordu. Kullanıcılar buraya kişisel sağlık bilgilerini yüklüyor, farklı kişi ve kurumlar tarafından bu bilgiler takip ediliyordu. Bu kişiler akrabalarınız, doktorunuz ya da ilaçlarınızı üreten firma olabiliyordu. Kağıt üzerinde çok iyi ve faydalı bir fikir, değil mi? Ne var ki özellikle arabirimin pek de kullanıcı dostu olmaması nedeniyle talep hep düşük kaldı. Öte yandan bazı uzmanlara göre Google’ın bu hizmeti durdurmasının arkasında yatan sebep, uzun vadede yasalar nedeniyle kullanıcı bilgilerinden para kazanmanın verimli bir yolunu bulamamış olmaları. ABD ve çoğu diğer gelişmiş Batı ülkelerinin kanunları, kişisel sağlık bilgilerinin kolayca ticari meta haline dönüşmesini önlemek konusunda çok sıkılar! İşin içine bir de yüzlerce farklı sağlık firması ve onların çakışan çıkarları girince, bu projenin nasıl da çabucak Google’ın yutabileceğinden büyük bir lokmaya dönüştüğünü tasavvur etmek zor değil.

Kapatılacak olan ikinci hizmet PowerMeter ise kullanıcıların enerji tüketim alışkanlarını ve miktarlarını ölçüp, onlara tasarruf konusunda öneriler getirmeyi amaçlayan bir hizmetti. Bu hizmet şimdiden devre dışı bırakılmış durumda ve siteye giren kullanıcılara da yakın zamanda verilerini yedeklemeleri öneriliyor. Peki bu hizmet neden kapatılıyor? Tabii ki gelir getiremediği için. İşin doğrusu enerji firmalarının tasarrufu amaçlayan bir hizmete yatırım yapmamaları çok doğal, ne de olsa onların kasalarını tüketicilerin tasarruf etmemesi dolduruyor, etmesi değil!