Anasayfa Haber Google’ın esprisi kötü bitti…

Google’ın esprisi kötü bitti…

Teknoloji şirketleri arasındaki patent davalarına oldukça alışığız. Bu davaların sonucunda kazananlar ve kaybedenler belli olduktan sonra sıra, ürünlerin piyasaya çıkmaya devam edebilmesi için taraflar arasında bir fiyat anlaşmasıyla sonuçlanır. Bu ödenen bedeller de o ürünlerin karlılığından büyük kayıplar demektir. İşte bu yüzden her teknoloji firması kullandığı teknolojilerin patent haklarına sahip olmak ister.

Google’ın da kullandığı yaklaşık 6000’den fazla patent için yapılan açık arttırma ise internet devi için pek de hoş sonuçlanmadı. Nortel’in kablosuz ve mobil teknoloji patentleri Google’ın internet projeleri ve mobil Android pazarı için hayati öneme sahipti. Ancak bu patentler artık Apple, Microsoft, RIM ve diğer teknoloji şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma ait. Google her ne kadar ciddiye almamış gibi davransa da bir yandan anti-tekel soruşturmalarıyla başı dertte, bir yandan da en önemli ürünlerinin geleceği tehlikede.

Google’ın ciddiye almadığını düşündüren olay ise bu satışta sunduğu fiyat teklifleri oldu: 1,902,160,540, 2,614,972,128 ve 3.14159 milyar dolarlık teklifler hiç de ufak değil. Ancak bunlar Brun sabiti, Meissel-Mertens sabiti ve Pi sayısı! Yani Google tekliflerinde teknoloji ve matematik sevenlerin anlayacağı espriler yaptı; ama kazanamadı. Bu konuda Google’ın zaten kazanamayacağını bildiği şeklinde yorumlar yapılsa da şirketin önde gelen yöneticilerinin bu satışı mutlaka kazanmak istediği de bilinen bir gerçek. Öte yandan hesaba katılmayan bir şey de var, Google bu satışa en fazla 4 milyar dolar teklif edebileceğini hesaplıyordu; rakipler ise 4.5 milyar doları gözden çıkartarak kazanabildi. Yani rakiplerin Google’a engel olma isteği, Google’ın kazanma hırsını yendi; tam tersi olsaydı, Google belki de daha fazlasını ödeyerek bu patentleri elde edebilirdi.