Anasayfa Haber NVIDIA’nın Yeni İşlemcileri Gecikecek!

NVIDIA’nın Yeni İşlemcileri Gecikecek!

Gelen haberlere göre Nvidia’nın daha önce açıkladığı yeni işlemcilerin çıkış tarihleri hayli gecikecek gibi görünüyor. Nvidia’nın grafik işlemcilerini Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) üretiyor. Ancak TSMC yeni nesil 28 nm Kepler grafik işlemcisinin üretiminde sorunlar yaşadığından, bu yeni serinin piyasaya çıkışı daha önce açıklandığı gibi 2011 sonu değil, 2012 yılı olarak değiştirilmiş.

İşlemci üretiminde fırından çıkan yongaların asla tamamı çalışır halde değildir, çoğu zaman bunların ciddi bir kısmı bozuk çıkar ve çöpe gider. Bu oran yükseldiğinde üretim yavaşlamaya ve maliyet artmaya başlar. İşin kötü tarafı, daha küçük ölçekli yongalar tasarladığınızda, bilinen yöntemler bunları verimli biçimde üretmek daha da zorlaşır, özellikle ilk serilerde büyük kayıp yaşanması sıkça rastlanan bir durumdur. İşte Kepler yongasının başına gelen de bu, düşük üretim verimliliği.

Ancak çeşitli kaynaklar gerçekte sorunun bu kadarla kalmadığını bildiriyorlar. Nvidia üretimden gelen yeni Kepler örneklerini test ettiğinde, genel performansın arzu edilenden çok daha düşük olduğunu görmüş. Zaten piyasadaki rekabet hiç de az değilken, hayalkırıklığı yaratacak bir seriyi tüketicinin önüne koymaktansa, çıkış tarihini geciktirme pahasına da olsa tasarımda iyileştirmeler yapmayı uygun görmüş olmaları çok muhtemel.

Tabii bu durum sadece Kepler yongasını değil, ondan sonra gelmesi planlanan Maxwell serisini de etkiliyor. 22 ve 20 nm boyutlarında olması planlanan Maxwell serisi yongaların çıkış tarihi de bu yüzden daha geriye atılacak, planlandıkları gibi 2013 yılında değil, 2014 yılında piyasaya sürülecekler demektir. Öte yandan üretici firma TSMC yakın zamanda Apple ile Samsung arasındaki sürtüşmeden kendilerinin kârlı çıkabileceği yolunda imalarda bulundu. Apple mobil cihazları için gereken işlemcileri üreten Samsung ile gittikçe büyüyen bir kavganın göbeğinde olduğundan, yeni üretici olarak TSMC ile anlaşmayı düşünebilirmiş. Bu durumda Nvidia’nın üretim planlarında daha da büyük bir değişiklik olabilir mi, orası da meçhul!