Anasayfa Haber Atomlarla İnşaat Çağı Geldi!

Atomlarla İnşaat Çağı Geldi!

Satın aldığınız işlemcinin 32 nm teknolojisine sahip olması sizin için ne anlama geliyor? Daha verimli, daha hızlı, daha az ısınan ve daha yeni olması dışında bir anlamı var mı? Aslında var, hem de çok büyük bir anlamı var! Tırnak kadar bir işlemcinin içinde milyarlarca transistör olması, her transistörün inanılmaz küçük boyutlarda olması demektir. Bir transistörün boyu 32 ya da 22 nanometre dediğimizde, aslında bunların boyunun neredeyse birkaç atoma denk olduğunu söylemiş oluyoruz! İşin doğrusu bu boyutlarda üretim yapmak, en azından klasik yöntemlerle düzgün üretim yapmak, çok zor ve çoğunlukla hayli de verimsizdir.

Ancak Applied Materials adında bir firma var ki, onun işi IBM, Intel, AMD, Samsung gibi dev firmalara ihtiyaçları olan yeni teknoloji yonga üretim yöntem ve araçlarını sunmak! Yani Intel yeni bir işlemci üreteceği zaman, gereken üretim teknoloji ve makineleri için bu adamların kapısını çalıyor! İşte bu firma gittikçe küçülen ölçeklerde elektronik parçaları üretebilmek için yeni bir yöntem geliştirdi: ALD. Atomic Layer Deposition kelimelerinin kısaltması olan ALD, karmaşık bir dizi kimyasal işlemden oluşuyor. Bu işlemler sürecinde, arzulanan bir yapıyı oluşturmak için, her defasında tek bir atom kalınlığında bir tabaka dökülüyor. Bu tabakalar üst üste dizilerek ancak elektron mikroskobuyla görülebilen ancak gayet düzgün çalışan elektronik sistemler oluşturuluyor.

Tabii ki bu eskiden biri üzerinde çalışılan bir sistem, ancak henüz düzgün işler hale gelebilmiş. Bunun en önemli sebebi de, tüm bu tabaka oluşturma işlemlerinin aynı vakumlu ortam içinde, haliyle dış etki ve kirlenmeden uzak biçimde yapılabilecek şekilde rafine edilebilmiş olması. İşin doğrusu Sharp firması da kısa süre önce benzer bir üretimi yapabilen yeni bir makineyi duyurdu. Ancak Sharp’ın tasarımı kimyasal yöntemlerden ziyade, manyetik alanlar yardımıyla her atomu olması gereken yere bizzat koyarak çalışıyor! Ancak dev firmalar hangi yöntemi seçerse seçsin, bir gerçek tartışılamaz; en sonunda evrenin yapı taşlarını gerçekten de kendi amaçlarımız için yapı taşı olarak kullanabileceğimiz çağ geldi!