Anasayfa Haber Benchmark nasıl yapılır?

Benchmark nasıl yapılır?

Yeni bir bilgisayar satın almadan önce ya da bilgisayarınızda bir parçayı değiştirmeden önce ne yaparsınız? Elbette almayı düşündüğünüz parça için detaylı benchmark testlerini incelersiniz. Ancak bu detaylı testleri sadece önceden değil, bilgisayarınızı aldıktan sonra evde kendiniz de yapabilir ve bundan büyük fayda görebilirsiniz.

Benchmark yapmanın yararları

Yeni bilgisayarınızı ya da konfigürasyonunuzu test ettiğinizde memnun kalmazsanız bazı mağazalarda sorgusuz sualsiz iade seçeneğiniz olduğuna göre değiştirebilirsiniz. Ama benchmark yapmanın yararı elbette bununla da kalmıyor. Harcadığınız paranın karşılığında ne aldığınızı öğrenmenin ve tekrar emin olmanın ötesinde de yararları var. Sisteminizi uzun süre kullandıktan sonra o ilk performans hissi ortadan kaybolabilir. İşte o zaman bu sizin kuruntunuz mu, yoksa bir sorun mu var öğrenebilirsiniz.

Bunun için sisteminize daha ilk baştan benchmark yapmak ve sonuçları kaydetmek son derece faydalı olacaktır. Sadece donanım değişikliklerinin ne fark yarattığını değil, sisteminizde kurulu uygulamalardaki değişikliklerin de testleri ve günlük performansı nasıl etkilediğini böylece daha net görebilir, sisteminizi daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Özetle benchmark yaptığınızda bunları görebilirsiniz:

  • Sisteminiz düzgün çalışıyor mu?
  • Parçalarınızda bir sorun var mı?
  • Yaptığınız değişikliklerin etkisi ne oldu?

 Benchmark’ın altın kuralları

Benchmark testleri ekran kartınızın belirli bir oyunda saniyede kaç kare çizdiğini (FPS) görmekten başlar ve derinleşerek devam eder. İşlemcinizin, belleklerinizin, sabit diskinizin ve diğer donanım bileşenlerinin ayrı ayrı ya da bir arada nasıl performans verdiğini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Peki ama Microsoft Office’in sisteminizdeki performansını gerçekten merak ediyor musunuz? Photoshop kullanıyor musunuz? AutoCAD türü yazılımlar işinizin bir gereği mi? İşte bu soruları bir durup sormak, sizi emeğinizi ve zamanınızı en doğru testlere ayırmaya yöneltecektir. Meraklıysanız hepsini yapabilirsiniz ama pratik bir amaca yönelik olarak, merak ettiğiniz bir soruyu cevaplamak için önceliklerinizi doğru seçmek size yararlı olacaktır.

Çoğu bilgisayar kullanıcısı için en önemli test ekran kartının gücünü ve oyun performansını ölçmektir. Elbette bu testin de bazı incelikleri vardır. Örneğin karşınıza çıkan minimum, ortalama ve maksimum FPS sonuçlarına bakıp kıyaslama yaptığınızda neye dikkat etmelisiniz? Cevabı basit, gündelik oyun performansınızı en iyi yansıtan değer ortalama FPS olacaktır. Oyun testlerinde dikkat edilecek bir diğer nokta da tek bir oyunla değil, birden fazla oyunla test yapmak; tek bir kerede bırakmayıp testleri birkaç kez tekrarlamaktır.

Peki ama testi tekrarlamanın faydası ne?

Test sonuçları her tekrarda biraz oynayabilir. Yüzde 1 harika bir değerdir, yüzde 3 kabul edilebilirdir, yüzde 5 ve üzerindeki oynamalar ise sistemde arkaplanda bazı oynamalar olduğunu gösterir. İşte bu yüzden hem birden çok test yaparak ortalama almalı, hem de testlerden önce sisteminizin stabil ve temiz olduğundan emin olmalısınız. Zira siz testi çalıştırdığınızda bir seferinde arkaplanda anti-virüs uygulaması yeni bir dosyayı taramaya, Windows kendi kendini güncellemeye karar verdiyse ortaya çok dalgalı sonuçlar çıkacaktır.

Testlere başlamadan önce sisteminizdeki gereksiz uygulamaları kaldırın, gereksiz hizmetleri kapatın. Hatta geçici olarak internet bağlantısını ve koruma uygulamalarını da devredışı bırakabilir, otomatik güncellemeleri kapatabilirsiniz. Ancak çok önemli ve sıkça yapılan bir hataya da dikkat çekmemiz gerekiyor. Sistemde temizlik sonrası ilk açılışta Windows arkaplanda değişiklikleri uygulamaya koyacağından, hemen teste başlamak sağlıklı olmayacaktır. Sistemi birkaç saat açık tuttuktan ve birkaç kez yeniden başlattıktan sonra test yapmak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Elbette sistem daha şişmeden önce, kurulumdan hemen sonra yapılan bir benchmark, daha sonra kıyaslama için son derece değerli bir kaynak olacaktır. Benchmark yapmak kadar önemli olan şey sonuçları kaydetmektir. Bunun ardından elbette sonuçları doğru okumayı bilmek gelir! Az önce bahsettiğimiz sapma payları, tekrarlanan testler ve alınan ortalamalar son derece önemlidir.

Şimdi bütün bunları göz önüne alarak aşağıdaki uygulamaları indirip çalıştırabilir, sisteminizi test edebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz test uygulamaları:

SiSoft Sandra: İşlemci ve ekran kartı testi için kullanılır.

Download: SiSoft Sandra

NovaBench: İşlemci, RAM, sabit disk ve ekran kartı testleri içindir.

Download: NovaBench

3DMark- PCMark: FutureMark’ın geniş kapsamlı benchmark yazılımlarıdır.

Download: 3DMark – PCMark

FRAPS: Bir oyunu açıp kolayca saniyede kaç FPS aldığınızı görebilirsiniz.

Download: FRAPS