Anasayfa Makale Pratik 5 Dakikada Güvenli Kablosuz Ağ!

5 Dakikada Güvenli Kablosuz Ağ!

Kablosuz Ağınızı Sadece 5 Dakikada Nasıl Güvence Altına Alırsınız? İşte 5 dakikada güvenli kablosuz ağ için yapmanız gerekenler…

Anketler, evde kablosuz ağ kullanan kullanıcıların %82’sinin kablosuz ağının güvenli ve koruma altında olduğuna inandıklarını gösteriyordu. Ancak yapılan araştırmalar bunun bir hayal olduğunu ortaya koydu.

Örneğin; İngiltere’deki 6 şehirde 40 bin ağı takip eden son bir araştırmaya göre ağların yarısı parolaya sahip değildi ya da saniyeler içinde hacklenebilen basit güvenlik şifrelemelerine sahipti.

Bu sadece bir gizlilik endişesi değil; korsanların kablosuz ağınıza bağlanmasına izin vermeniz aynı zamanda  bağlantınızı önemli ölçüde yavaşlatacaktır. Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? Yapmanız gereken sadece beş dakikanızı alacak üç şey var. Böylece geniş bant kablosuz ağınız çok daha güvenli olacak.

1.      WEP parolanızı WPA ile değiştirin:

Kablolu Eşdeğer Gizlilik (Wired Equivalent Privacy / WEP) kablosuz ağları şifrelemenin eski standart yöntemiydi. Yönlendirici, 10 ya da 26 karakter uzunlukta rastgele bir dizi harf ve rakamları oluşturuyor ve bu da ağ şifresi oluyordu.

Kulağa güvenli geliyor değil mi? Ve bir süreliğine güvenliydi de, fakat hackerlar için teknolojiyi çözmek parkta gezintiye çıkmaya dönüştü. Bana inanmıyor musunuz? O zaman ‘WEP bağlantı hack’ diye Google’da arama yapın. Korkutucu değil mi?

İşte bu yüzden WiFi Korumalı Erişim (WPA) ve WPA2 artık yeni kablosuz yönlendiricilerinin korunması için standart haline geldi. Sahip olduğu birçok güvenlik geliştirmesinin yanı sıra, WPA, ağınızı çok daha güvenli hale getirecek olan kendi parolanızı seçebileceğiniz bir güvenlik protokolü.

Kısacası eğer seçme şansınız varsa her zaman WPA seçin. Eğer yönlendiriciniz sadece WEP bağlantılarına izin veriyorsa, bu da hiç yoktan iyidir ama yönlendiricinizi yeni bir modelle değiştirmenin ya da bir Firmware güncellemesinin vakti gelmiş demektir.

2.      VID (Very Important Devices / Çok Önemli Cihazlar):

Çoğu yönlendirici artık kablosuz ağa erişim sağlayabilen belirli cihazların ‘erişim listesini’ oluşturmasına izin veriyor. Tüm yönlendiriciler bunu çok farklı gerçekleştiriyor, bu yüzden çok fazla detaya giremiyoruz. Ancak genelde tarayıcıya yönlendiricinin IP adresini girmek ve ardından izin verilen cihazların listesini oluşturmaya yönelik bir yol bulmak için gelişmiş ayarlara bakmak yeterli.

Aynı zamanda bazı yönlendiriciler, yeni cihazların ağınıza katılmasına izin verilmediğini söyleyen bir onay kutucuğuna sahip. Eğer wi-fi kullanan bir ya da iki cihazınız varsa bu seçenek ideal.

3.      SSID’nizi değiştirin:

SSID’niz etrafta kablosuz ağlar aradığınızda gördüğünüz kablosuz ağınız ismidir. Yönlendiricinizi genellikle SSID’nizi gizleyebilecek şekilde yapılandırabilirsiniz, böylece ağ ismi hiçbir şekilde yayınlanmaz, fakat ağınıza sık sık yeni cihazlar bağlayacaksanız her defasında SSD’yi elle girmek zorunda kalacağınız için bu pek de uygun bir seçim olmayacaktır.

Hacker’lara karşı bir başka caydırıcı önlem ise SSID isminizi fabrika ayarlarından başka bir şeye değiştirmektir. Bu, kablosuz ağ ayarınızı değiştirdiğinizi gösterir ve ağınıza daha baştan çok daha güvenli bir görünürüm kazandırır. – Sevim Esmeray