Anasayfa Haber Amy Winehouse’un ölümü ve Oslo saldırısı dolandırıcılara yeni fırsatlar yarattı

Amy Winehouse’un ölümü ve Oslo saldırısı dolandırıcılara yeni fırsatlar yarattı

Norveç’te Cuma günü yaşanan saldırı sonucunda yaşanan trajik olaylar dolandırıcıların malzemesi oldu. Facebook’ta yayılan video saniyede bir kullanıcının hesabına sızıyor. Amy Winehouse’un ölümü hakkında da benzer hilelerin kullanılmaya başlaması an meselesi.

Norveç’te 76 kişinin hayatını yitirmesine sebep olan terör saldırının ardından Facebook’ta olay anının görüntüleri olduğu iddia edilen video dolaşmaya başladı. Video aslında saldırganların kullanıcı hesaplarına sızabilmek için tasarladıkları bir zararlı uygulamadan başka bir şey değil. Trend Micro uzmanları benzer dolandırıcılık uygulamalarının Amy Winehouse’un ölüm görüntüleri gibi bir başlıkla yürütülmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Videonun bulunduğu iddia edilen bağlantıda güvenlik kamerasından alınmış görüntüler olduğu belirtiliyor ancak herhangi bir güvenlik kamerası kaydı bulunmuyor. Bu şekilde karşınıza gelen bağlantıya tıklamayın ve mesajı silerek Facebook’a şikayette bulunun.

Güvenlik uzmanlarına göre, bağlantıya tıklandığında Facebook’un dışına gönderilen kullanıcıların karşısına sahte bir Facebook oynatıcısı çıkıyor. Ardından bir anket sunuluyor ve cep telefonu numarası isteniyor.

Son dönemde birçok sahte Facebook uygulaması kullanıcı bilgileri ile doğrudan para çalmak için gayret gösteriyor. Usame Bin Ladin’in öldürülmesi ve Facebook’un yeni görüntülü konuşma özelliği ile ortaya çıkan zararlı uygulamalar binlerce kullanıcı hesabına sızmayı başarmıştı.

Son dönemde istenmeyen mesaj sayısında bir azalma görülürken dolandırıcılık mesajlarında yoğun bir artış görülüyor. Popüler bir olayın ardından benzer zararlı yazılımlar Facebook gibi paylaşım sitelerinde boy gösteriyor.

Google aramalarına dikkat

Siber saldırganların sadece Facebook’u değil Google arama motorunu da kişisel bilgileri çalmak için kullanıyorlar. Google’da o anda popüler olan Oslo saldırısı ve Amy Winehouse’un ölümü gibi konular arandığında üst sıralarda çıkan sonuçlar arasında siber suçluların özel oluşturdukları siteler de bulunabiliyor ve o sitenin linkine tıkladığınızda bilgisayarınıza, kontrolü saldırgana teslim eden zararlı bir yazılım yüklenebiliyor. Bu tip saldırılardan korunabilmek için bilgisayarınızda mutlaka bir güvenlik yazılımının bulunması gerekiyor.

Detaylı bilgi için: http://www.facebook.com/trendmicroturkey