Anasayfa Haber Mozilla İşletim Sistemi Yapacak!

Mozilla İşletim Sistemi Yapacak!

Web tarayıcı tabanlı bir işletim sisteminin ne kadar kullanışlı olduğu, sırf bunu kullanan bir bilgisayarın ne kadar işe yarayacağı hâlâ tartışma konusu. Sonuçta Google’ın Chrome OS taşıyan Chromebook konsepti öyle çok büyük satış rakamlarına ulaşabilmiş değil. Ancak Mozilla bu tartışmalardan çok da etkilenmiş gibi görünmüyor. Firefox’u yaratan bu kâr amacı gütmeyen kuruluşun, şimdi de kendi işletim sistemini yapmak peşinde olduğu ortaya çıktı!

“Boot To Gecko” kod adı verilen proje henüz başlangıç aşamasında, ancak daha şimdiden olumlu, olumsuz pek çok tepki aldı. Projenin amacı özellikle cep telefonları ve tabletler gibi taşınabilir cihazlarda kullanılabilecek tamamen açık kaynaklı yeni bir işletim sistemi yaratmak. Bu işletim sisteminin amacı Android, iOS ya da Mango dışında bir seçenek arayanlara hitap etmek olacak. Tabii böyle bir kitle gerçekten var mı, orası da ayrı bir konu.

İşin en ilginç yanı, Mozilla’nın bu projede Android ana kernel çekirdeği ve altyapısından faydalanacak olması. Android zaten açık kaynak bir yazılım ve onun da temeli Linux üzerine kurulu, yani sonuçta ortaya çıkacak olan işletim sistemi de tamamen açık kaynaklı olacak. Doğrusu piyasada yeni bir Chrome OS varyasyonuna talep var mı, orası biraz tartışılır. Ancak hiç belli olmaz, Mozilla projeyi tamamlayana kadar pek çok şey değişmiş de olabilir!