Anasayfa Haber BMW’den Yeni Elektrikliler Geliyor!

BMW’den Yeni Elektrikliler Geliyor!

BMW yeni nesil elektrikli araçlarını basına tanıttı, henüz prototip aşamasında olan her iki aracın da 2013 ve 2014 yıllarında üretime girmesi bekleniyor. İ3 ve i8 olarak tanımlanan otomobiller, iki farklı sınıftalar ve özellikleri de buna göre değişiyor. İ3 tamamen elektrikli ve şarj edilerek kullanılıyor, 4 kişilik yolcu kapasitesine sahip bir araç. İ8 ise yeni nesil benzinli bir hibrid ve her ne kadar 4 kişilik bir aile aracı görüntüsüne sahip olsa da, benzinli motorun avantajından vazgeçmek istemeyen, yüksek performans talep eden kullanıcılara yönelik hazırlanmış.

Her iki aracı da benzerlerinden farklı kılan en büyük özellik, gövde tasarımında ciddi oranda karbon fiber ve alüminyum gibi hafif ancak sağlam malzemelerin kullanılmış olması, böylece elektrikli araçların batarya paketlerinden kaynaklanan ağırlığı azaltılmaya çalışılmış. Ancak tabii ki bunun maliyete olan etkisi de yüksek oluyor, fakat seri üretimde maliyetin düşeceği hesaplanıyor. İ3 modelinin elektrik motoru yaklaşık 170 beygir güç üretiyor ve 1250 kilogramlık aracı sıfırdan yüz kilometre hıza yaklaşık 8 saniyenin altında taşıyor. Batarya paketi ise tam şarja 6 saatte ulaşırken, %80 kapasiteye bir saatlik şarjla erişebiliyor. Tam şarjdaki ortalama menzili ise yaklaşık 150 kilometre civarında. 

Öte yandan daha fazla performans ve menzil isteyenler için ise i8 modeli daha çekici olacak gibi görünüyor. Aracın ana güç kaynağı üç silindirli ve 1,5 litre hacimli, turbo destekli bir benzinli motor ve yaklaşık 220 beygir güç üretiyor. Benzinli motor gücü arka tekerleklere veriyor, ön tekerlekler ise elektrikli motorla güçlendirilmiş. İstenirse her iki sistem de aynı anda çalışarak aracın 4 çeker yürümesini sağlıyor. Ancak ağır şehir içi trafiği gibi sürüş koşullarında sadece önden elektrik çekişi kullanılarak ciddi yakıt tasarrufu ve çevre koruması sağlanıyor. Elektrikli motor gücünü çok daha küçük bir batarya paketinden alıyor ve benzinli motorun desteğine ihtiyaç olmadan yaklaşık 40 kilometre menzile sahip, şarj azaldığında ise benzinli motor otomatik olarak devreye giriyor. 

BMW her iki aracın da şimdilik prototip olduğunu bildirse de, i3’ün 2013 ve i8’in de 2014 yılında kısıtlı sayıda da olsa üretileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak tabii üretim modelleriyle prototipler arasında ne kadar fark olacak ve bu araçların liste fiyatı ne olacak, bunlar henüz belli değiller.