Anasayfa Haber Mozilla’dan işletim sistemi!

Mozilla’dan işletim sistemi!

Google’ın Chrome işletim sistemi büyük ilgi çekmişti. Bununla birlikte esas başarılı olan proje cep telefonlarında iOS’a kafa tutan ve mobil dünyayı değiştiren Android oldu.

Ancak Chrome’un biraz geri planda kalmasının temel sebebi henüz vaktinin gelmemesi. Bulut bilgi işlem tabanlı bir işletim sistemi ve bunu kullanan donanımların potansiyeli daha yeni anlaşılıyor. Amazon’un bulut bilgi işlem sistemi ve Kindle isimli e-kitap okuyucusunun başarısı bu alanda öncü oldu denebilir.

Şimdi internet tarayıcı geliştiriciler Google Chrome’u rol modeli alıyor ve tarayıcıdan bağımsız online işletim sistemleri tasarlıyorlar. Firefox’un geliştiricisi Mozilla da B2G: Boot 2 Gecko projesiyle yarışa katılıyor. Gecko render motorunu kullanan, HTML 5 teknolojisini de merkeze koyan bu çalışma ile popüler internet tarayıcı yeni nesil mobil cihazların işletim sistemi olmak üzere geliştiriliyor. Linux’tan ayrılan ve kendi başına bir dal halini alan Android’in sadece en temel Boot etme özelliklerindne ve sürücülerinden yararlanacak olan B2G’nin neler sunacağını takip edip sizlerle paylaşacağız.

Bu arada Amazon modelini örnek alan Aliyun OS, AliCloud ve W700 cep telefonu için yayınladığımız makaleyi de gözden kaçırmayın. Yazılım ve donanım geliştiriciler son tüketiciyi kendilerine çekmeye çalışırken Amazon ve Alibaba gibi online tüccarlar müşterileri kendi platformlarına çekmek istiyor. Google ve Baidu gibi arama devleri de arama yapanları elde tutmak istiyor. Sonuçta dünya devleri birbirine girerken ve ABD’li şirketlerin karşısına Çin bir dev gibi yükselip dikilirken bu pazarda rekabet son derece güçlü olacak. HP’nin satın aldığı WebOS’un evrimi, Apple’ın iOS’u ve online hizmetleri, Microsoft’un Windows Phone 7 ile Windows Live hizmetleri ve Google’ın Chrome’una karşı Mozilla’nın neler sunacağını ise zaman gösterecek.