Anasayfa Haber Foxconn’u Robotlar Devralıyor!

Foxconn’u Robotlar Devralıyor!

Foxconn ismi artık iyi kötü herkesin bir şekilde duyduğu bir marka haline geldi. Kiminiz onu bilgisayar parçalarından tanıyor, kiminiz Apple için üretim yapıyor olmasından, kiminiz de geçtiğimiz yıllarda basında çıkan işçi intiharları haberlerinden ismine aşina. Çin’in en büyük elektronik firması olması bir yana, dünya çapında da çok ciddi bir ün ve güce sahip. Geçtiğimiz Cuma günü yapılan bir açıklama ise Foxconn’u çok farklı bir şekilde gündeme getirdi.

Malumunuz Çin Halk Cumhuriyeti yabancılara sunduğu ucuz iş gücü ve düşük maliyetler sayesinde kısa sürede dünyanın en büyük endüstriyel ve ekonomik gücü haline gelmeyi başardı. Ancak bunun bedeli de var, ağır iş şartları ve komik ücretler, fabrikaları dolduran Çinli işçilerin ömründen ömür yiyor. İnsan ne kadar değersiz olsa da, kimse işçilerinin düzinelerle intihar etmesinden memnun kalmıyor. Bu yüzden de ister istemez yaşam standartlarında düzeltmeye gitmek gerekiyor, bu da maliyetleri yükseltiyor. Yani Batılı devletlerin vaktiyle yaşadıkları ancak geriden gelen ülkelerin yeni yüzleştiği döngülerden bahsediyoruz. 

Peki çözüm ne? Foxconn’a göre çözüm işçileri robotlarla değiştirmek! Bugün itibariyle Foxconn fabrikalarında yaklaşık 10,000 civarında robot işçi çalışıyor. Ancak Foxconn bu sayıyı önümüzdeki üç sene içinde bir milyona çıkarmayı planlıyor! FRIDA gibi yeni nesil küçük ve becerikli robotlar sayesinde, fabrikaların iç tasarımında ciddi bir yeniden yapılandırmaya gitmeden, insan işçileri robotlarla değiştirmek gittikçe daha kolay hale geliyor. Bu robotlar daha az hata yapıyorlar, insani hiçbir ihtiyaç ve sıkıntıdan etkilenmiyorlar. Bu yüzden de ilk maliyetleri yüksek olsa da, uzun vadede insan çalıştırmaktan çok daha avantajlılar.

Geriye uzun zamandır sorulan ancak henüz cevaplanmamış bir tek soru kalıyor. Eğer tüm üretimi robotlar yaparsa, insanların ekonomideki yeri ne olacak? Ve herkes işini robotlara kaptırdığında, üretilen tüm bu ıvır zıvırı kim, nasıl satın alacak?