Anasayfa Haber Büyük Firmalardan 3D Anlaşması!

Büyük Firmalardan 3D Anlaşması!

Bir yandan insanlar bu teknolojiye ne kadar ihtiyaç olduğunu, tüketicinin nasıl henüz ısınamadığını tartışadursun, gün geçtikçe daha fazla 3D televizyon raflardaki yerini alıyor. Büyük firmalar 3D teknolojilerine ciddi yatırımlar yapıyorlar ve sırf tüketici kabullenmekte yavaş davrandığı için de yapılan yatırımların üstünü çizmeye hiç niyetleri yok. Hatta bu teknolojinin yaygınlaşması için gerekli bazı adımları da atıyorlar. Mesela bugün için 3D ekranların kullanımındaki en büyük problemlerden biri aktif gözlüklerin maliyeti. Pasif, yani gözlüğe ihtiyaç duyulmayan sistemler cep telefonları ya da tabletler gibi kişisel cihazlarda daha iyi sonuçlar verse de, oturma odasına koyulacak dev ekranlı bir televizyon söz konusu olduğunda aktif gözlüklü sistemler şimdilik tek seçenek gibi görünüyor.

Burada sorun şu, her firma kendi gözlük teknolojisini geliştiriyor ve uyguluyor, ancak bu durum hem üretim maliyetini artırıyor, hem de tüketicinin seçeneklerini sınırladığından 3D televizyonları tercih etmemelerine sebep oluyor. Temelde aktif gözlüklerin kullandığı teknolojiler neredeyse aynı, ancak markalar arasında gözlük uyumu yok gibi birşey. Samsung’un ürettiği gözlükler televizyonla iletişim için Bluetooth kullanırken, Sony ve Panasonic ise kızılötesi sinyallerden faydalanıyor. Oysa ortak bir standart olsa hem üretim maliyetleri düşecek, hem de her tüketici elindeki gözlüğü her ekranda kullanabilecek.

İşte bu sebepten dolayı Samsung, Sony ve Panasonic firmaları bir araya gelerek aktif 3D gözlük üreticisi XPAND 3D ile bir anlaşma imzaladıklarını duyurdular. Bu anlaşmaya göre XPAND 3d gelecek nesil 3D televizyonlarda kullanılacak aktif gözlük standartlarını belirleyecek ve tüm firmaların ürünleriyle uyumlu gözlük modelleri üretecek. Bu gözlüklerin aynı zamanda 2011 yılında satılan televizyonlarla da uyumlu olması planlanıyor. Bu yeni standartlar sayesinde aktif 3D gözlük kullanan televizyonların birbirleriyle uyumlu olması, zaman içinde diğer üreticilerin de buna uygun üretim yaparak 3D televizyonların yaygınlaşmasını kolaylaştırması umuluyor.