Anasayfa Haber Kendi kendine birleşen mikro robotlar!

Kendi kendine birleşen mikro robotlar!

Amerikan Enerji Bakanlığı ve Argonne Ulusal Laboratuarı sadece yarım milimetre boyutlarında, kendi kendine birleşen mikro robotlar geliştirmeyi başardı. Çok küçük ferromanyetik parçacıklardan oluşan robotlar, manyetik alan uygulandığında yıldız şeklinde bir araya geliyorlar ve kontrol edilebiliyorlar.

Bu parçacıklar su ve yağdan oluşan bir ortamda normal şartlar altında amaçsızca yüzüyorlar. Manyetik alanın uygulanması ve kontrol edilmesiyle birleşerek ufacık parçacıkları toplayabilen, taşıyabilen bir robot olarak çalışıyorlar. Bu mikro robotlar sayesinde 0.15 mm boyutunda yani 150 mikronluk parçacıklar taşınabiliyor. Bir diğer videoda bu robot gruplarının 3mm’lik bir cam kapsülü taşıdıkları görülüyor.

Bu robotları kontrol etmekte kullanılan manyetik alan bilgisayar programı aracılığıyla kullanıldığında kanser ilacını istenen bölgeye taşımaktan tutun da, nano inşaat işlerine kadar her işi yapabilecek. Bilgisayar çiplerinden daha büyük parçalara kadar, tamamaen otomatize edilmiş üretim tesisleri kurmak mümkün olacak. Bu mikro robotlardan oluşan sürüler kendi kendilerini üretmeye bile programlanabilecek. Ve belki de ileride kendi kendini üreterek çoğaltan, geliştiren ve bilinç elde eden robotların yolu açılacak.