Anasayfa Haber Apple Intel’i Tehdit Etti!

Apple Intel’i Tehdit Etti!

Intel’in Ultrabook projesinden sorumlu yöneticisi Greg Welch basına yaptığı bir açıklamada, Intel’in Apple tarafından açıkça tehdit edildiğini söyledi. Ancak ilk bakışta sanılabileceğinin aksine, bu defa söz konusu olan şey patent davaları değil. Apple bir süredir bilgisayarlarında Intel işlemcileri kullanıyor, ancak görünen o ki genel olarak Intel’in sunduğu ürünlerin enerji tüketim seviyelerinden hiç hoşnut değil. Masaüstü sistemlerde çok büyük problem olmasa bile, taşınabilir sistemler söz konusu olduğunda enerji tüketim seviyeleri büyük önem kazanıyor. Apple özellikle MacBook Air ile bu alanda büyük bir varlık gösteriyor, ancak Intel işlemcilerin yüksek enerji tüketimi özellikle ince ve hafif olmasıyla ün salan Apple tasarımları için bir sorun oluşturmaya devam ediyor. 

Öte yandan Apple güçlü ve enerji tüketiminde cimri işlemciler açısından seçeneksiz de sayılmaz. Tablet ve telefonlarında ARM A4 ve A5 işlemcileriyle büyük başarı yakaladı, gelecek olan A6 ise hepsinden daha güçlü olacak. Nitekim Apple’ın 2013 yılında A6 işlemciyi kullanan dizüstüler üreteceği söylentileri de var. Apple’ı kaybetmek Intel için gerçekten de kötü olurdu. Apple’ın Intel üzerindeki etkisi o kadar büyük ki, Intel yetkilileri ürün yol haritası hazırlarken Apple’ın isteklerinden ciddi biçimde etkilendilerini gizlemiyorlar.

Ve tüm bu çekişmenin sonucunda ortaya Ultrabook çıkıyor! Apple’ın arzularını tatmin etmek isteyen Intel’in taşınabilir işlemcilerinin güç tüketimini 40 Watt civarından 15 Watt’a düşürme çabası, Ultrabook konseptinin temelini oluşturan yeni işlemcileri ortaya çıkaracak. Intel tabii ki Ultrabook ile bu çabanın karşılığını almak istiyor, tıpkı daha önce Netbook konseptiyle yaptıkları gibi. Ancak esas beklentileri diğer bilgisayar üreticilerinin de bu yeni nesil işlemcileri kullanarak Apple ile rekabet edebilecek kadar hafif ve ince tasarımlar ortaya koyabilmeleri. Çünkü Intel’in araştırmalarına göre MacBook Air gibi bir dizüstü isteyen, ancak bunun Apple damgası taşımamasını arzulayan ciddi bir tüketici kitlesi mevcut.