Anasayfa Makale İncelemeler Adobe’un web tasarım bombası: Muse

Adobe’un web tasarım bombası: Muse

Yazılım devi Adobe, Dreamweaver’dan sonra yeni bir internet sitesi tasarım aracı geliştiriyor. Halka açık betası yayınlanan Muse isimli uygulama oldukça ilgi çekici.

Adobe’un AIR uygulamasının da kurulmasını gerektiren Muse’u ücretsiz olarak kurup deneyebilirsiniz. Muse, Dreamweaver’ı karışık bulan ve kod bilmeyen kullanıcılar için tasarlanmış bir uygulama. Grafik tasarımdan anlayan kullanıcıların, yani genel Adobe müşteri kitlesinin yaklaşımına, isteklerine ve ihtiyaçlarına uygun bir ürün olarak dikkati çeken Muse’un kullanımı son derece kolay. Lisans anlaşmasını kabul etmek dışında gereken bir şey yok, kullanıcı bilgilerini girmek ya da girmemek sizin seçiminiz ve bütün işlem birkaç dakika bile sürmüyor.

HTML 5 ve CSS3 başta olmak üzere en son internet teknolojilerini içerisinde barındıran uygulama ile gelişmiş etkileşim sunan internet siteleri tasarlamak mümkün oluyor. InDesign’a benzerliğiyle dikkati çeken uygulamada bir internet sitesi yapmak, basılı yayıncılıktaki sayfa tasarımı mantığına yaklaştırılıyor. Adobe’un tasarım ve web ürünleri Lea Hicman da açıklamasında InDesign’a olan benzerliğe dikkat çekiyor. Bu, daha önce de dediğimiz gibi ürünü grafik tasarımcılar için internet tasarımı yapmayı son derece kolay hale getiren bir yaklaşım. İnternet sitesi yapmaya çalışan herkesin en büyük problemi olan layout, yani sayfa düzeni, Muse’da kullanımı kolay bir grafik arayüz ile çözülüyor. Ne nerede duruyor görmek ve kod kullanmadan değiştirmek son derece kolay hale getiriliyor.

Navigasyon menüleri, slideshowlar, bannerlar ve en önemlisi ana sayfa düzeni kolayca tasarlanabiliyor. Site haritası oluşturmak, sayfaların hiyerarşisini görmek ve düzenlemek son derece kolay. Görseller otomatik olarak .psd ve .png olarak optimize ediliyor. Fontlar uyumsuzluğu giderecek şekilde güvenli seçime veya görsel dosyalarına, iki yönlü olarak kolayca dönüştürülebiliyor. Ayrıca siteye konulan görseller Photoshop ve Fireworks’te değiştirildiğinde sitede de otomatik olarak değişiyorlar. Bütün bu özellikler tasarımcıları bir ton gereksiz zahmetten kurtarıyor.

Kurulan site test amaçlı olarak Adobe tarafından sağlanan sunucularda yayınlanabiliyor. Daha sonra bunları ücret ödeyerek profesyonel yayınlar haline getirmek de mümkün oluyor. Aynı şekilde başka servis sağlayıcılara da FTP aracılığıyla gönderilebiliyor.

Technopat olarak beta sürümünü denedik ve ilk test sürüşümüzden son derece memnun kalarak ayrıldık. Ancak henüz çok detaylı bir inceleme yapmak için çok erken. Projeyi takip ederek sizleri gelişmelerden haberdar edeceğiz.

Bütün bunlar göz önüne alındığında Muse projesinin son derece başarılı bir girişim olduğu söylenebilir. İnterneti ve sayfa düzenini kolaylaştırmaya çalışan sayısız uygulama mevcut; ancak Adobe gerçekten başarılı uygulamalarıyla endüstri standartlarını yaratan ve müşterilerinin istekleri doğrultusunda geliştirmeyi sürdüren bir şirket. Muse gelişimini sürdürürse son derece popüler bir web tasarım uygulaması olarak Photoshop gibi vazgeçilmez bir araç halini alabilir.