Anasayfa Haber Şimdi neler olacak?

Şimdi neler olacak?

Teknoloji devi Google, Apple ve Microsoft gibi rakipleri tarafından patent konusunda köşeye sıkıştırıldı. Nortel’in patentlerini satın almayı başaramayan Google, çözümü Motorola Mobility’de buldu…

Geniş bir patent portfolyosunu bünyesinde barındıran Motorola Mobility sayesinde Google, süren patent davalarında güçlü bir kalkana sahip olacak. Motorola Mobility’nin onaylı 17.500, onay bekleyen 7500 patenti var. Android platformunu daha da güçlendirecek ve başarılı olursa mobil pazardaki payını daha da büyütecek. Ancak bu diğer Android geliştiricilerini olumsuz yönde etkilemeyecek. Google, Android’in açık bir platform olmayı sürdüreceğini özellikle vurguluyor. Yani başta HTC olmak üzere cep telefonu devleri birbirinden şık Android cep telefonları üretmeyi sürdürecek.

İşte satın almanın maliyeti…

Google’ın Motorola Mobility hissesi başına ödediği ücret 40 dolar. Bu piyasadaki hisse fiyatının yüzde 63 üzerinde ve toplam 12.5 milyar dolar demek oluyor. Bu satın almanın şirketin hisse senetlerini de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

2011 sonunda ya da 2012’de sonuçlanması beklenen satın alma çok büyük bir olay. Rekabeti denetleyen kurumların gerekli incelemeleri yapıp, onay vermesi zaman alacak. Bu arada Google lehine ikinci bir olumlu gelişme var, Nortel patentlerinin Google’ın rakiplerine satışı da inceleme altında; onaylanıp onaylanmayacağı kesin değil.

Peki Google CEO’su Larry Page ne diyor? “Motorola Mobility’nin Android’i tek işletim sistemi olarak belirlemesi iki şirket için doğal bir bağ oluşturuyor. Birlikte bütün Android ekosistemini uçuracak muhteşem kullanıcı tecrübeleri yaratacağız ve bundan bütün tüketiciler, iş oortakları ve geliştiriciler fayda görecek. Motorolalılara, Googlecılar ailesine hoşgeldiniz diyorum”

Page Google Blog’unda da yer alan uzun açıklamasında Motorola’nın Android çalışmalarını takdir ediyor ve Motorola patentlerinin kendilerini güvenceye almakta büyük rol oynayacağını açıkça belirtiyor. Technopat olarak bu satın almanın ardından yepyeni ve Google optimizasyonu uç noktaya ulaşmış Motorola cep telefonlarının yanında tablet bilgisayarlar da bekleyebileceğimizi düşünüyoruz.

Rakipler ne düşünüyor?

HTC’nin CEO’su Peter Chou, satın alma üzerine  yaptığı açıklamada “Bugün duyurulan satın almayı son derece olumlu karşılıyoruz. Bu Google’ın Android’i, ortaklarını ve bütün ekosistemi korumaya kendisini derinden adadığını gösteriyor” dedi.

Sony Ericsson’un başkanı ve CEO’su Bert Nordberg “Google’ın Android’i ve ortaklarını korumaya kendisini adamasını çok iyi karşılıyorum” açıklamasında bulundu.

Önemli Android üreticilerinden LG’nin başkanı ve CEO’su Jong-Seok Park’ın da açıklaması hemen hemen aynıydı: “Google’ın Android’i ve ortaklarını korumaya kendisini adamasını memnuniyetle karşılıyoruz”

Özetle bütün Android ortakları bu gelişmeyi gelecek için umut verici buluyor ve kendilerini Apple gibi devlerin patent tehditleri karşısında daha güvende hissediyor.