Anasayfa Haber HP’niz Bugün Antika Oldu!

HP’niz Bugün Antika Oldu!

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi olan HP bugün yaptığı bir açıklamayla tüm donanım işinden çıkmaya karar verdiklerini duyurdu. Yıllar önce Compaq ile birleştikten sonra Dell’i geçerek bilgisayar konusunda dünya devi haline gelen HP’nin neden böyle bir karar aldığını anlamak ilk bakışta çok zor görünebilir. Ancak işin arka planını biraz bilenler için aslında işlerin buraya geleceğini anlamak zor değildi.

Belki duymuşsunuzdur, HP büyük para vererek webOS işletim sistemini satın almış, bunu kullanarak tamamen birbirine entegre bir eko-sisteme sahip tabletler, telefonlar ve bilgisayarlar yaratacağını duyurmuştu. HP damgalı herşey birbiriyle uyumlu olacak, aynı lisanı konuşacak, kullanıcıya kesintisiz ve sorunsuz bir deneyim sunacaktı. Bu plan size tanıdık geliyor mu? Evet, Apple’ın yıllardır başarıyla uyguladığı planın aynısı bu! Yani HP büyük paralar harcayarak Apple’ı kendi oyununda mat etmeye hazırlanıyordu.

Bu arada küçük bir değişiklik oldu, HP’nin tüm bu planları yapan CEO’su bir skandal yüzünden ayrılmak zorunda kaldı ve yerine Apotheker adında bir başkası getirildi. Apotheker son 20 yılını iş yazılımları üzerine uzmanlaşarak geçirmiş bir adam, donanımın onun için çok fazla bir anlam ifade ettiği söylenemez. Ancak gelir gelmez HP’nin tüm Apple ile savaş planlarını çöpe atmadı, onun yerine webOS kullanan ürünlerin piyasadan alacağı tepkiyi görmeyi bekledi.

HP’nin yeni nesil ürünleri piyasaya çıktı ve uzmanlardan da hayli iyi eleştiriler aldı. Ancak Apple ürünleri raflardan uçup giderken, tüketici birden yön değiştirip HP tabletlere saldırmadı. HP’nin “yeni Apple olma” planının ilk günden başarısız olduğunu görmek için deha olmak gerekmiyordu. Apotheker bu fırsatı kullandı ve HP’nin rotasını tamamen değiştirdi.

Peki nedir HP’nin yeni oyun planı? Çok basit, tıpkı bir vakitler IBM’in yaptığı gibi donanım işinden tamamen çıkmak ve bir yazılım devi haline gelmek! Yani HP artık yeni Apple olmayı değil, yeni IBM olmayı planlıyor! Bu bağlamda tablet ve telefon gibi ürünleri derhal öldürmeye karar verdiler ki zaten bu alanda sadece para kaybediyorlardı. Fakat henüz webOS işletim sistemini Amazon gibi bir firmaya satarak kayıplarını fazlasıyla telafi etme imkanları var.

Bilgisayarlara gelince, HP şimdilik bunlardan iyi para kazanıyor, ancak kârlılık oranları Apple kadar tatmin edici değil. Üstelik bilgisayarın genel bir değişimden geçtiğini görüyorlar, aygıtlar yeniden tanımlanıyor, sektörler yeniden yapılanıyor ve üreticiler değişiyor. HP’nin yeni oyun planı tüm bu karmaşaya ayak uydurabilmek için büyük para ve çaba harcamak yerine, oyun alanını değiştirmeyi öngörüyor. Bu bağlamda HP son birkaç ayda başka yazılım firmalarını satın almış durumda ve gözünü özellikle “buluta” dikmiş. Bu arada halen para kazanan bilgisayar üretim ve satış işini de ilgilenen birine satmaya hazırlanıyorlar. Tabii henüz kim bu kadar parayı çıkarıp verecek belli değil. Ancak Google’ın çat diye Motorola’yı satın almasının üzerinden bir hafta bile geçmedi. Ve Google yönetimi bu alışverişten sonra bile ceplerinde daha çok para kaldığının da altını çizmişti. Kaldı ki cepleri derin olan sadece Batılı firmalar da değil. IBM’in tüm donanım işini devralan Lenovo’nun bir Çin firması olduğunu unutmamak lazım.