Anasayfa Haber Apple Suçüstü Yakalandı!

Apple Suçüstü Yakalandı!

Apple’ın Samsung ürünlerinin satışını durdurmak için çeşitli ülkelerin mahkemelerinde dava üstüne dava açtığını herhalde duymuşsunuzdur. Bu davaların sonucunda Almanya ve Avusturya’da da Samsung’un Galaxys S2 ve Galaxy Tab 10.1 gibi ürünlerinin satışları şimdilik yasaklanmış durumda. Ancak Apple bununla da yetinmeyerek Hollanda’daki Uluslararası Mahkemeye başvurdu ve satış yasağının tüm Avrupa Birliği’ni kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti. İlk başta bu talep mahkeme tarafından olumlu karşılansa da, sonradan Apple aleyhine karar verildi, ancak tabii ki davalar bitmiş değil.

Bu davaların temelinde yatan gerekçe, Samsung’un Apple ürünlerini ebatlarına varana dek aynen kopyalamış olduğu savıydı. Apple avukatları bu savı desteklemek için mahkemeye Apple ve Samsung ürünlerinin kıyaslamalı resimlerini de sunmuştu. İşte tam bu noktada Apple avukatlarının pek de gerçeği söylemedikleri ortaya çıktı!

Anlaşılan Apple mahkemeye kanıt olarak sunduğu fotoğraflar üzerinde çok ciddi oynamalar yapmış! İlk tespit edilen oynama, Samsung Galaxy S2 telefonun ebatlarında saptandı. Bu telefonun iPhone 4’ün birebir kopyası olduğunu göstermek için, Samsung’un cihazının ebatları Photoshop ile küçültülüp Apple’ın chiazıyla aynı boyuta getirilmiş! Ancak iş bununla da sınırlı kalmıyor. Gerçekte dava konusu olan ve kopyalandığı söylenen telefon iPhone 4, ancak dava fotoğraflarında kullanılan telefonun iPhone 3G olduğu tespit edilmiş. Bunun sebebi iPhone 3G’nin yapı olarak yuvarlak köşeleri nedeniyle Samsung’un cihazına daha fazla benzemesi, fakat bu telefon 2009’dan beri üretilmiyor ve yapılan da hukuku şaşırtmak için delillerle oynama suçunu teşkil ediyor!

Her ne kadar konuya yabancı olanlar için bunlar küçük teknik detaylar gibi görünse de, gerçekte çok ciddi detaylar ve Apple’ın Avrupa mahkemelerindeki macerasınının yönünü çok ciddi biçimde değiştirebilir. Eğer bu iddialar kesin olarak ispatlanırsa, Samsung’un avukatlarının eline çok ciddi bir koz vereceğine şüphe yok. Fakat Apple’ın bu tür oynamaları ilk kez yapmadığı ve daha önceki davalarda da bu yöntemlere başvurduğu da bilinen bir gerçek. Almanya’daki dava esnasında da rakip ürünlerin fotoları üzerinde oynamalar yaptıkları ortaya çıkmıştı.