Anasayfa Haber Bu Telefonlar Neredeyse Bedava!

Bu Telefonlar Neredeyse Bedava!

 

Nokia’nın çok uygun fiyatlı cep telefonları üzerine çalıştığını ve bunlarla kalabalık nüfuslu ülkeleri hedef aldığını biliyorduk. Yeni yapılan duyuru ve görücüye çıkan iki cep telefonu, Nokia’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı bu projenin ürünleri oldu.

Nokia 100 ve Nokia 101 modelleri 30-35 dolara ya da 20-25 Euro’ya satılacaklar. Bu fiyatlar 1.7’lik dolar kuru üzerinden 50-60 Türk Lirası oluyor. Özellikle dokunmatik tuş kullanımına alışkın olmayanların hoşuna gidecek bu cep telefonları basit renkli ekranlara, iri ve klasik dizilime sahip 12’li tuş dizilimine sahip. Bundan 10 yıl öncesinin Nokia cep telefonlarına son derece yakınlar. Nokia 100 ve 101’in üzerinde bir el feneri bulunuyor ama kullanışlı özellikleri bununla bitmiyor. Nokia 101’in 100’den farkı çift SIM kart desteği oluyor.

Bu cep telefonlarında 5 SIM kartın bilgilerini depolama kapasitesi bulunuyor. Fakir aileler aynı cebi 5 kişiye kadar paylaşarak kolayca kullanabilecekler. Ayrıca Nokia bu cep telefonu ile çiftçilere özel bilgi hizmetleri ve eğitimler sunarak bu bölgelerdeki halkın bilgi ve refah düzeyini arttırmayı planlıyor. Nokia Ovi Life Tools denilen araçlar sayesinde belirli bölgelerde çiftçiler örneğin ürün fiyatlarını günlük olarak öğrenebiliyorlar. Bu sayede tüccarlarla sıkı bir pazarlık yaparak gelirlerini arttırabiliyorlar. Dahası basit İngilizce eğitimi, tarih, biyoloji ve diğer dersler sayesinde eğitim seviyelerini yükseltebiliyorlar. Nokia Money hizmeti sayesinde ise hırsızlık endişesi olmadan, banka aramadan para transferini özel bir PIN kodu ile kolayca yapabiliyorlar. Kısacası bu ürün, satışa sunulduğu yerlerde yaşam kalitesini yükseltmek için tasarlanmış, ucuz ve dayanıklı bir cep telefonu olma özelliği taşıyor.

Teknik detaylara dönecek olursak, 16 GB’a kadar Micro SD hafıza kartı destekleyen modellerde FM Radyo ve MP3 player özellikleri ve güçlü bir hoparlör bulunuyor. 2011 sonunda piyasaya çıkacak olan cep telefonunun kırmızı ve siyah renk seçenekleri bulunuyor.

 

Halkın gelir düzeyinin çok düşük olduğu üçüncü dünya ülkelerine yönelik olarak hazırlanan cep telefonu Asya ve Afrika’nın geniş bir bölümünde satışa sunulacak. Hedef kitlesinin bir milyardan fazla insan olduğunu söylersek bu projenin Nokia için önemi anlaşılabilir. Technopat olarak akıllı cep telefonu pazarında güçlü rakiplerle başa çıkamayan bu cep telefonu devinin, bu yatırımının kritik sonuçlar doğuracağını söyleyebiliriz.