Anasayfa Haber Iomega ix2-200 için Cloud Upgrade Rehberi

Iomega ix2-200 için Cloud Upgrade Rehberi

Satın aldığınız ix2-200’ün içerisinde bir sabit disk olmayabilir ya da Cloud Edition olarak satılan sürüme paranız yetmeyebilir ama bu bir problem değil. Rehberimiz sayesinde elinizdeki ürünü Cloud Edition haline getirebilir, NAS’ınızdan çok daha iyi bir şekilde faydalanabilirsiniz.

İhtiyacımız olan sadece bir USB bellek, SATA adaptörü ya da bir masaüstü bilgisayar. Bu sayede iX2-200’ü Cloud Edition haline getirerek yepyeni bir arayüze kavuşabilir, bulut bilgi işlem seçeneklerini açabilir ve Mac OS X Lion uyumlu hale getirebiliriz.

Neye ihtiyacımız var?

  • ix2-200 Cloud Edition Firmware 3.1.12.47838: MegaUpload ya da RapidShare*
  • USB Flash bellek: En az 2 GB kapasitesi ve LED aktivite ışığı olması gerekiyor.
  • SATA’dan USB’ye adaptör ya da masaüstü PC
  • Kürdan ya da ataç

Sabit Disk Hazırlığı

İlk adım sabit diskleri hazırlamak. İçlerinde bulunan verileri temizleyerek diskleri sıfır satın alınmış gibi yapmak gerekiyor. Biz bunun için iki adet Seagate 2 Terabyte 5900 RPM sabit disk kullandık.

  1. Dosyalarınızı yedekleyin ve her iki diski de ix2-200’den çıkartarak SATA’dan USB’ye adaptöre ya da masaüstü bilgisayarınızın SATA portuna bağlayın.
  2. Easeus Partition Master Home Edition kullanarak bütün bölümleri silin. Her iki diski de temizleyin. Easeus Partition Master HE’de bölümleri sildikten sonra Apply’a tıklamayı unutmayın.
  3. Sabit diskleri ix2-200’e geri takın.

USB Belleğin Hazırlanması

  1. USB belleğinizi FAT32 dosya sistemine sahip olacak şekilde formatlayın. Bilgisayarım ikonuna tıklayıp, USB belleğe sağ tıklayıp oradan Quick Format ya da Format seçenekleriyle FAT32’yi seçerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  2.  Belleğin içinde “emctools” isimli bir klasör oluşturun. Bunun içerisine “ix2-200d_images” isimli bir dosya oluşyurun. X:\emctools\ix2-200d_images şeklinde görünmeli.
  3. “ix2-200d_images” dosyasına indirdiğiniz ix2-200 Cloud Edition Firmware (ix2-boot.tgz) dosyasını kopyalayın.

Yükseltme işlemi

  1. Hazırladığınız USB belleği ix2-200’e takın.
  2. Bir ataç ya da daha iyisi bir kürdan alın ve Reset deliğine bunu sokup yorulmadan uzun süre bastırın.
  3. Reset’e basılı tutmayı sürdürürken güç kablosunu takın. Ön taraftaki beyaz LED yanıp sönmeye başlayacak. 30 Saniye sonra iki disk te dönmeye başlayacak. 1 Dakika sonra USB’nin LED’i yanacak ama o diğeri gibi göz kırpmayacak.
  4. USB belleğin LED ışığı devamlı yanıp sönene kadar bekleyin ve bu gerçekleştiğinde Reset’e bastırmayı bırakın. Biz denediğimizde bu güç kablosunu taktıktan sonra 70 saniye aldı. İşte bu yüzden yorulmadan basılı tutmanız önemli.

Bu işlemi yaptığınızda ix2-200 USB bellek içerisinde bir Temp klasörü oluşturacak ve ix2-boot.tgz’nin içeriğini bu klasöre aktaracak. Bütün dosyalar çıkartıldığında NAS cihazı bu dosyaları sabit diske kopyalayacak. Bu dosyalar da sizin Cloud Edition cihazınızın işletim sistemi oluyor!

İşlem bittikten 5 dakika kadar sonra ix2-200 kendi kendisini kapatacak. USB belleği çıkartın, ağ kablosunu takın ve cihazın önündeki güç tuuşuna basın.  5 dakika kadar sonra ix2-200 işletim sistemini ilk kez hazırlayacak ve siz de web arayüzü ile erişebileceksiniz.

Cihazı RAID 1 modunda kullanabilmek için RAID’in  yeniden yapılandırmasının bitmesini beklemek zorundasınız. Bu bizim 4 TB kapasiteli sistemimizde 5 saatten fazla sürdü.

Eğer ben güvenlik yerine kapasite istiyorum derseniz de sorun değil. Ayarlardan RAID 0’ı seçip uygula deyin. Disklerin yeniden yapılandırılmasına son verilecek ve RAID 0 ile toplamda 3.6 TB gibi bir kapasite kullanımınıza sunulacak.

Artık tamamen işlevsel bir ix2-200 Cloud Edition NAS (Network Attached Storage: Ağa bağlı depolama birimi) sahibisiniz.

*Kırılmış firmware dosyasını sağlayan netboy69‘a teşekkür ederiz.