Anasayfa Haber T-1000’e Doğru Adım Adım

T-1000’e Doğru Adım Adım

Glasgow Üniversitesi’nden bir grup bilim insanının üzerinde çalıştığı bir proje var ki, gelecekte insanlığın kurtuluşunu ya da sonunu getirebilir. Projenin amacı, iChells olarak adlandırılan tamamen metalden üretilmiş yapay yaşam formları üretmek! Biliminsanları tungsten, oksijen ve fosfor gibi elementleri kullanarak organik hücrelere benzeyen yapay hücreler yapmayı başarmışlar.

Bu hücreler pek çok açıdan organik hücrelerin işlevlerini başarıyla taklit edebiliyorlar. Kendi iç mimarileri var, diğer kimyasalların hücre içine giriş ve çıkışlarını kontrol edebiliyorlar ve kendi kendilerini oluşturabiliyorlar. Ancak gerçek anlamda canlı sayılmazlar, en azından organik yaşamın temel koşulları sayılan bazı önemli işlevleri şimdilik gerçekleştiremiyorlar. Mesela bölünerek çoğalamıyor ya da değişen koşullara uyacak biçimde evrimleşemiyorlar. Ancak zaman ve çabayla bunun da mümkün olabileceğine pek şüphe edilmiyor. 

Peki ama bu tür bir teknolojinin nasıl bir uygulama alanı olabilir? Herşeyden önce insanoğlu olarak tamamen yeni ve benzersiz bir yaşam türü yaratmanın getirecekleri var, iyisiyle, kötüsüyle. Ancak pratik anlamda ele alırsak, “yaşayan makineler” üretebilecek olmak, uygulamada herhangi bir sınırı olmayan bir gelişme olacaktır. Basit bir vidadan tutun da dev bir uzay gemisine kadar aklınıza gelebilecek herhangi bir şeyi bahçede domates yetiştirir gibi üretebiliriz. Bu yaşayan makineleri istediğimiz özellikleri alacak şekilde oluşmaya programlayabilir, böylece önce bir arabayı inşa edip sonradan içine motor, bilgisayar vesaire yerleştirmek yerine, herşeyiyle bütün olarak doğacak zeki makineler yapabiliriz. Tabii tüm bunlar bizi nereye götürür, orası ayrı bir mesele. Ancak daha vaktimiz var. Biraz daha vaktimiz var.