Anasayfa Haber Sabit Diskler Tuzlanacak!

Sabit Diskler Tuzlanacak!

Başlığa bakıp hemen paniğe kapılmayın, tuzlanmaktan kastımız fiyatların iyice uçacağı değildir. Hoş, öyle olsa da şaşırmazdık ya, neyse. Burada bahsettiğimiz gerçek tuz; masanızın üzerindeki tuzlukları dolduran, yemeklere serpilen ve fazla alındığında kalbinizin canına okuyan mineral. Peki bunun sabit disklerle ne alakası olabilir? Çok basit, Singapurlu bir grup biliminsanı yaptıkları deneylerde tuz kullanarak sabit disklerin kapasitesini şimdikinin altı katına çıkarabilmenin yolunu keşfettiler!

Konu aslında çok basit, normalde bir sabit diskin veri tutan kısmı, dönen plakaların üzerini kaplayan manyetik parçacıklardır. Ancak klasik üretim yöntemlerinde bu parçacıklar yüzeye rasgele dizildikleri için, santimetrekareye düşen veri depolama miktarını da düşürürler. Biliminsanlarının yaptığı iş şu; klasik üretim yöntemi yerine tuz ve elektron ışını kullanılan bir litografi tekniğiyle, bu manyetik parçacıkları düzenli olarak plaka üzerine yerleştiriyorlar.

Nano-şekillendirme denen bu yöntem sayesinde santimetrekare başına düşen veri depolama kapasitesi tam altı kat artıyor, yani 1 TB kapasiteli bir sabit disk rahatlıkla 6 TB kapasiteye çıkabiliyor. İşin güzel tarafı bu yöntemin üretim bantlarında ciddi bir değişiklik ve maliyet gerektirmemesi, yani çok yakında bu teknolojiyle üretilmiş sabit diskleri piyasada görebiliriz. 1 TB fiyatına 6 TB, böyle tuza can kurban!