Anasayfa Haber Dünyada Ekonomik Dengeler Apple için de Değişiyor!

Dünyada Ekonomik Dengeler Apple için de Değişiyor!

Birleşik Devletler’deki ekonominin kötüye doğru gidişi bazı firmaları da daha başka ve geniş pazarlar aramaya yönlendiriyor gibi görünüyor. Bu arayış içinde olan firmalardan biri de Apple.

Amerika’daki borsanın kalbinin attığı Wall Street’te Apple’ın değerinin hisse başına 7.28 dolar olması bekleniyordu. Ancak firma bu değere ulaşamadı ve 7.05 dolarda kaldı. Teknoloji devi ise Aralık ayı sonu için kendine büyük bir hedef koymuş gibi görünüyor; “Hisse başına değerin 9.30 dolar olmasını hedefliyoruz. Karın ise geçen sene Aralık ayındaki 26.7 milyar dolara karşılık 37 milyar dolar olmasını bekliyoruz.”

Apple’ın yeni CEO’su Tim Cook firmanın bu başarıları yakalamasında uzak doğunun büyük etkisi olacağı görüşünde. Durumu sayılara dökerek yatırımcıların içini rahatlatmak isteyen Cook, 2009 yılında Çin’in (Tayvan da dahil) Apple’ın toplam karında yüzde 2’lik bir rol oynadığını ancak bu sayının 2011’in başında yüzde 12’ye ve yeni biten çeyrekte ise yüzde 16’ya fırladığına dikkatleri çekiyor; “Çin’de sınırların olmadığını düşünüyorum. İnternet mağazası açarak başladık, şimdi yeni bir yeniden satış kanalı kuruyoruz, üçüncü parti kanalı ve önemli reklam hazırlıklarındayız. İşin özü gerçekten de Birleşik Devletler’de yaptığımız her şeyi Çin’de de yapıyoruz. Hayatım boyunca orta sınıfa yükselip Apple’ın ürettiği ürünleri satın almak isteyen bu kadar çok insan görmedim. Bunun büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Çin en çok kar getiren ülkeler içerisinde hemen ikinci sıraya yükseldi.”