Anasayfa Haber Milyonlarca Tablet: Android ve İOS Karşı Karşıya!

Milyonlarca Tablet: Android ve İOS Karşı Karşıya!

Android’in iOS ile mücadelesi cep telefonlarında kalmıyor. İşte tablet bilgisayarlardaki rekabet…

Tablet bilgisayarlar piyasaya çıkalı yaklaşık iki sene olacak ve tüketici tabletlere daha yeni yeni ısınıyor gibi görünüyor. Strategy Analytics’in yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz yıla göre bu yıl tablet piyasası yüzde 280 artmış durumda. Yine aynı rapora göre piyasaya çıkan toplam tabletlerin yüzde 26.9’sı  Android ve Apple’ın çok satan iPad’inin yakın takipçisi durumunda. Son çeyrekte piyasaya 4,5 milyon adet Android tablet piyasaya sürülürken, Apple’ın iOS platformunu kullanan iPad’den 11,1 milyon adet piyasaya sürülmüş durumda.

Tabii ki bu rakamları incelerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle bunların satış rakamları olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Strategy Analytics’in de belirttiği üzere verilen rakamlar piyasaya sürülen tablet sayısına dayanıyor. Diğer bir önemli nokta ise Android tabletlerin nasıl değerlendirildiği oluyor. 2011’in Şubat ayından, yani Google Android 3.0 Honeycomb sürümünü hazırlamadan den önce tabletlerde Android’in 2.x sürümleri kullanılıyordu. Android’in yayılması yeni sürüm ile hızlandı. Buna ilaveten işletim sistemleri kolayca Android olarak değiştirilebilen Barnes & Noble Nook Color gibi tabletler de bulunuyor. Buna da açıklık getiren araştırmacı firma, tüm Android sürümlerinin ve B&N Nook Color tabletlerin de sayıldığını ayrıca belirtiyor.

Elbette net bir araştırma yapabilmek için de hangi Android sürümünün, kaç milyon adet piyasada olduğunu ve kullanıldığını bulmak istersek, farklı araştırma sonuçlarını birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Örneğin Google’ın sayfasındaki açıklamalara göre Android işletim sistemlerinin yüzde 1.8’ini Honeycomb sürümü oluşturuyor. Andy Rubin’in 190 milyon Android cihazın aktif hale geldiğini açıklamasıyla beraber Honeycomb sayısının da orantılı olarak 3,42 milyon olduğunu ortaya çıkartabiliriz. Aslında tam ve doğru bir sayının ortaya çıkması için raftaki cihazların pek bir önemi yok; daha önemli olan aktif olan, yani satılan cihazlar.

Tablet cihazların satışlarının artmış durumda. Tabletlerde ilk çıkışlarından bu yana büyük bir değişiklik olmamasına rağmen satışların artması ancak kullanıcının yeni yeni tabletlere ısındığını ortaya koyuyor. Gelecek araştırmalar rekabeti daha net ortaya koyacak, ancak şu an için bütün bu araştırmaların ortaya koyduğu ortak sonuç tablet bilgisayarların işletim sistemlerinin geliştiği, Android’in iOS’un gerisinde de olsa hızla yükseldiği oluyor.