Anasayfa Haber Google ve Facebook: Hangisi Kazanacak?

Google ve Facebook: Hangisi Kazanacak?

Uygulamalar, araçlar ya da beğen tuşu gibi seçeneklerin diğer sitelerle etkileşimde olmasını sağlayan Facebook Platform‘un yöneticisi Ethan Beard, arama motorlarıyla ilgili olarak yeni açıklamalarda bulundu. Arama motorlarının kullanıcılara istediği sonuçları vermek adına sosyal ağlardan yararlanmaları gerektiğini belirten Beard şunları söyledi;

İnternetten önce öneriler için herkes arkadaşlarından fikir alıyordu… Daha sonra internet reklamları ve Amazon gibi siteler ortaya çıktı… tabii bunlar da bir ürünü satın almak için çok iyi bir yol ama onlar da pek insana yönelik değiller, bu yüzden doğru şeyi bulma mekanizmaları biraz aksıyor. Sosyal ağlarla insanları bu tip uygulamalara geri getirerek her şeyi değiştirebileceğimizi düşünüyoruz. Mesela Avrupa’ya uçmak için uçağa bindim ama bavulumdan oldukça rahatsız oldum ve yeni bir bavul için internetten arama motorlarına başvurdum. Her şeyi denedim ama istediğimi bulamadım. Eğer en iyisini bulmak istiyorsanız yalnızca arama motorlarını kullanmanız yetmez… Benim gibi çok seyahat eden bir arkadaşım daha var, benim için hangi bavulun iyi olacağını da biliyordur… Ve benim istediğim aslında işte bu öneri – ama işte arama motorlarında çıkmıyor.”

Tabii ki arama motoru ve sosyal ağ denilince akıllara iki isim geliyor; Google ve Facebook. Bu iki ismin yıldızlarının pek barışmadığı da bilinen bir gerçek. Beard’a Facebook’un bu tip bilgileri Google’ a verip vermeyeceği sorulduğunda, yönetici oldukça politik bir cevap verdi; “Bence arama sosyal olacak… Ama doğrudan bu soruya cevap verecek kadar akıllı mıyım bilmiyorum… Arkadaş önerileri çok önemli ve aramalar da bilgilere ulaşmanın bir başka yolu ve bu ikisini birleştirmek ayrı tutmaktan çok daha fazla gelişim sağlayacaktır.

Bu açıklama her ne kadar Google’ı hedef alsa da Microsoft’un arama motoru Bing’in alışverişten yolculuğa pek çok alanda aramaları geliştiren ve kullanıcıların çok daha kısa zamanda, çok farklı alternatifleri değerlendirmeye yarayan yeni teknolojilerini de “işe yaramaz” olarak değerlendirmiş sayabileceğini de belirtelim. Elbette daha önce insan gücüne dayalı internet siteleri tavsiyelerinin, yerini zamanla arama motorlarına bıraktığını da hatırlatalım.