Anasayfa Haber Microsoft Android’den Nasıl Para Kazanıyor?

Microsoft Android’den Nasıl Para Kazanıyor?

Satılan her Android cep telefonu Microsoft’un kasasını daha da dolduruyor! Nasıl mı? İşte cevabı…

Apple’ın ,Google’ın Android telefonları için açtığı patent davaları oldukça ileri boyutlarda. Ancak Microsoft’un yaptığı son hamleler, Android’in karşısındaki asıl tehlikenin Microsoft mu olduğu sorusunu akıllara getirdi? Yazılım devinin Android telefonların neredeyse yarısından fazlasından patent ücreti alması Google’ı harekete geçirdi.

Peki ama Microsoft nasıl oluyor da satılan Android telefonlardan para kazanıyor? Sorunun cevabı aslında pek de karmaşık değil. Örneğin üçüncü partiler için tablet ve akıllı telefonlar üreten orjinal tasarım üreticisi Compal’la patent anlaşması yapan Microsoft, firmanın ürettiği ürünlerden ücret alıyor. Bu Android akıllı telefon ve tabletlerinin içerisinde bulunduğu ve Microsoft’un yaptığı onuncu patent anlaşması. Microsoft’un blog yazısında yazdığına göre; Android cihazların yüzde 55’i Microsoft’un yaptığı patent anlaşmalarıyla bağlantılı. Hatta bu şekilde, yazılım devinin Windows Phone telefonlardan kazandığından daha çok para kazandığı da konuşuluyor. Diğer bir açıklamalara göre de HTC’nin satılan her Android telefon için Microsoft’a 5 dolar ödediği biliniyor.

Tabii ki durum böyle olunca, Google da patent konularındaki isyanını bir blog yazısıyla dile getirdi. “Patentler Android’e saldırdığında” başlığı altında yazılan yazıda iddiaya göre, mobil işletim sistemine karşı sahte patentlerle yapılan ve planlanmış bir oyun anlatılıyor.

Google’ın bu blog yazısına doğrudan olmasa da Microsoft yine bir blog yazısıyla şu cevabı verdi; “Akıllı telefon patentlerinin çok karışık olduğu ve takip edilemediği için şikayet edenler için uyanma zamanı çoktan geçti.” Microsoft bu konuda özellikle Android’le ilgili anlaşmaya yanaşmayanlara ve para ödemeyenlere de dava açmaya çekinmiyor. Yazılım devi son olarak mobil bölümünün Google tarafından satın alınması gündemde olan Motorola’ya dava açmış durumda.

Android’in bu patent davası yağmurundan ve patent çıkmazlarından kurtulmak için nasıl bir yol izleyeceğini biz de merakla bekliyoruz.