Anasayfa Haber Bankanın Sistemleri Çökerse…

Bankanın Sistemleri Çökerse…

Dünya çapında bir bankanın bilgisayar sistemleri çöktüğünde neler yaşanır? İşte bilindik bir bankanın başına gelen son olay…

İnternet ve bilgisayar alanında güvenliğin en önemli olduğu alanların başında şüphesiz bankacılık geliyor. Hesaplarımızı, yani birikimlerimizi emanet ettiğimiz bankaların güvenliği ne yazık ki hiç de sağlam değil. Hesap bilgilerinin ele geçirildiği yönündeki haberler de basından ve halktan uzun süre, mümkünse sonsuza kadar saklanıyor.

Ancak tek tehlike hesap bilgilerinin ele geçirilmesi ya da dışarıdan gelen müdahaleler değil. Bankaların bilgisayar sistemlerinde oluşan hatalar da müşterileri son derece olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Dünya çapında önemli bir yere sahip olan HSBC de geçtiğimiz günlerde bu hatalardan payına düşeni aldı; banka ağının çöktüğünü resmen doğruladı. Bu çökme sonucunda online sistemler çöktü, ATM’ler çalışmaz hale geldi ve alışveriş yapmaya çalışan müşterilerinin kredi kartları çalışmadı.

Yurtdışında gerçekleşen bu sorunu HSBC Twitter hesabı üzerinden şu sözlerle duyurdu “Bazı sorunlar yaşıyoruz, verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz. Lütfen durum güncellemelerini takip edin.”

Bu sorunların sebebi tam olarak belli olmamakla birlikte meselenin bir ülkeye has değil, dünya çapında HSBC’nin bilgisayar sistemlerinde bir sorun olabileceği konuşuluyor. Önümüzdeki günlerde bir sorun yaşarsanız bunun sebebi aynı sistem problemleri olabilir. Elbette HSBC bu tür sorunlarla karşılaşan tek banka değil, dünya çapında pek çok banka artık bağımlı olduğu bilgisayar sistemlerinde yaşanan sorunlar sebebiyle benzer durumlarla karşılaştı. Bu tür durumlar hayatın çok önemli bir parçası olan bankacılık sistemlerinin daha iyi denetlenmesi gerektiğini de ortaya koyuyor.