Anasayfa Haber Blackberry İçin Yolun Sonu Göründü mü?

Blackberry İçin Yolun Sonu Göründü mü?

Çok değil bundan birkaç yıl öncesine kadar “akıllı telefon” denildiğinde insanların aklına gelen ilk markalardan biri Research In Motion firması ve onun Blackberry serileri oluyordu. ABD pazarının neredeyse yarısından fazlası Blackberry kullanıyordu, özellikle ciddi bir iş telefonu isteyenler için Blackberry serileri ve beraberinde gelen hizmet pakedi alternatifsiz gibiydi. ABD başkanı Obama bile Blackberry’sini vazgeçilmez olarak tanımlıyordu.

Ancak zaman geçtikçe RIM’in ürün ve hizmetleri, Apple ve Android gibi seçenekler karşısında geride kalmaya başladı. Yeni sunulan ürünler rekabet edemeyecek kadar zayıftı, üstüne bir de tüm dünya çapında yaşanan hizmet kesintileri gibi sorunlar binince, özellikle 2011 yılı RIM için tam bir kabusa dönüştü.

RIM’in geldiği noktayı görebilmek için rakamlara kısaca bir göz atmak yeterli aslında, firmanın hisseleri sadece 2011 yılında bile % 68 oranında değer kaybetti. Birkaç yıl önce 150 doları zorlayan hisseler, bugün 20 doların altına düşmüş durumda ve eğer gidişatta bir değişiklik olmazsa önümüzdeki yıl 10 doların altına inmesi kaçınılmaz görünüyor. Firmanın ABD pazar payı ise çoktan % 10 barajının altına indi, daha da kötüsü, yapılan anketler kullanıcıların % 60’tan fazlasının yakında markayı terk etmeyi planladığını ortaya koyuyor. Çoğu uzmana göre bu rakamlar aslında firmanın “geri dönülmesi mümkün olmayan” noktayı çoktan geçtiğini gösteriyor. Hem tüketicilerin, hem de yatırımcıların güvenini kaybeden RIM’in bu noktadan itibaren kendini toplaması, çoğu uzmana göre pek mümkün değil. Ve 2012, Blackberry markasının teknoloji tarihinin tozlu raflarına kalkacağı yıl olabilir.