Anasayfa Haber Flash’ın Kaderi Ne Olacak?

Flash’ın Kaderi Ne Olacak?

Adobe’un mobil Flash’ı öksüz bıraktı ama mobil Flash ölmemekte kararlı! İşte Flash’ın kaderi…

Adobe geçtiğimiz gün son zamanlarda mobil cihazlarda oldukça tartışılan Flash Player’ı daha fazla geliştirmeyeceklerini açıkladı. Firma artık Flash Player’dan ziyade HTML5’in geliştirme araçlarına ağırlık verecek.

Aslında firmanın verdiği bu karar her ne kadar beklenmedik olsa da kaçınılmazdı. Apple’ın iPhone’unun ve iPad’inin desteklemediği Flash Player, Microsoft’un Windows 8’le beraber gelecek olan Internet Explorer’ın Metro sürümünde de desteklenmeyecekti. Her ne kadar Android Flash Player’ı destekliyor gibi görünse de mobil işletim sisteminin de gözdesi her zaman HTML5 olmuştu. Geriye bir tek günden güne kan kaybetmeye devam eden RIM kalıyor ki firma Flash Player’ı geliştirmeye devam edeceğini de duyurdu.

Flash Player’ın yerine yavaş yavaş HTML5’in geçmesi aslında beklenen bir olaydı. Son zamanlarda da son sürümü olsa da mobil cihazlarda Flash eklentiler tam olarak gerektiği gibi çalışmaması gözlerden kaçmıyordu. Özellikle son zamanlarda yeni yeni HTML5‘in gelişmiş özelliklerini kullanan siteler de çoğalıyor. Google’ın HTML5’le ilgili yeni planı çevrimdışıyken de kullanıcıların Gmail ve Google Docs‘a ulaşabilmesini içeriyor ve kullanıcıların HTML5’le ilgili beklentilerini de yükseltiyor.

Büyük bir çoğunluk Adobe’u Flash Player’la tanıyor olsa da firma, internete yaptığı katkılara HTML5’le de devam edeceğine şüphe yok. Firmanın şimdiden Adobe Edge isimli HTML5 internet sayfalarını geliştirmeye yönelik bir aracı zaten bulunuyor.