Anasayfa Haber Cep Telefonunuzun Batarya Ömrünü Artırmanın Basit Yolları!

Cep Telefonunuzun Batarya Ömrünü Artırmanın Basit Yolları!

Android ya da iOS farketmez, eğer yeni nesil bir akıllı cep telefonu kullanıyorsanız, batarya ömürlerinin pek de tatmin edici olmadığını farketmişsinizdir. Bunun en önemli sebebi telefonların boyutlarının küçülmesi, ancak işlem güçlerinin artmasıdır. Modern bir akıllı telefon bundan birkaç yıl önce dizüstü bilgisayarlarının işlem gücüne yakın bir performans sergiler, ancak bunu ufacık bir batarya kullanarak başarmak zorundadır. Neyse ki batarya ömrünü uzatmak için alabileceğiniz bir kaç önlem var:

1) Push E-Mail’i Kapatın

Modern akıllı telefonlarda kullanılan Push E-Mail uygulamaları, e-posta adresinize devamlı erişim sağlar ve böylece gelen postaları anında alabilmenize imkan tanır. Eğer günlük e-posta trafiğiniz çok yoğunsa ve postalardan anında haberdar olmanız elzemse, o zaman bu uygulama sizin için elzemdir. Ancak eğer e-postayı nadiren kullanıyorsanız, o zaman bu uygulamayı kapatmak daha uygun olabilir. Çünkü bu uygulama devamlı olarak e-posta sunusuyla iletişim içinde olduğundan, genel enerji tüketimini de önemli biçimde artırmaktadır. Postanızı arada bir manuel olarak kontrol etmek, batarya ömrünüzü önemli biçimde uzatacaktır.

2) GPS’i Kapatın

Akıllı telefonların hemen hepsinde bir GPS devresi mevcuttur ve fabrika ayarlarında GPS sistemi devamlı açık olacak şekilde ayarlıdır. Her ne kadar pek çok uygulama GPS verisine ihtiyaç duysa da, gerçekte bunun devamlı açık olmasında çok büyük bir fayda da yoktur. Sonuçta kimse devamlı elinde harita uygulaması açık olarak dolaşmıyor. O yüzden GPS’i kapalı tutmak ve ancak ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda manuel olarak devreye sokmak daha iyidir. Çünkü GPS devamlı açık olduğunda hayli fazla elektrik tüketebilmektedir.

3) 3G Yerine Wi-Fi Kullanın

Telefonunuzun 3G bağlantı seçeneği de tıpkı GPS gibi her zaman değil ama ancak ihtiyaç duyduğunuzda manuel olarak devreye sokmak isteyeceğiniz bir sistemdir. Yüksek kapasiteli veri transferi imkanı sunan 3G, bunu yapabilmek için çok ciddi güç tüketir, ancak işin kötü tarafı bu güç tüketimi siz internet üzerinde gezinmeseniz bile devam eder. Çünkü telefonunuzun 3G radyosu açık olduğu müddetçe devamlı olarak baz istasyonlarıyla iletişim kurmaya devam eder. Bu yüzden kullanmadığınız zaman 3G’yi devre dışı bırakmanız elektrik sarfiyatını çok ciddi oranda azaltır. Öte yandan büyük program güncellemeleri ya da uygulama indirme gibi işler için de 3G yerine mümkün olduğunca Wi-Fi bağlantıdan faydalanmanız çok daha akıllıcadır. Bu sayede hem 3G bağlantı kotanızı çabucak doldurmaz, hem de Wi-Fi bağlantının nispeten daha az enerji tüketmesi sayesinde batarya ömrünü uzatmış olursunuz.

4) Gereksiz Uyarıları Kapatın

Telefonunuzda çalışan uygulamalar size sık sık çeşitli uyarılar vererek olup bitenden haberdar kalmanızı amaçlarlar. Ne var ki her uyarı aldığınızda telefonun ekranı da kısa süreliğine açılır. Bu çok sık olduğunda batarya ömründen hayli götürebilir. Ayarlar kısmında bu uyarıları denetlemenize imkan veren seçenekler vardır. Bunları biraz kurcalayarak çok önemsemediğiniz uygulamaların devamlı uyarı vermesini önleyebilirsiniz. Bu sayede hem elektrik tüketimi azalır, hem de gereksiz uyarılarla sık sık dikkatiniz dağılmamış olur.

5) Gereksiz Uygulamaları Kapatın

Modern telefonlar her ne kadar çoklu uygulama çalıştırma işlevini mümkün olduğunca az elektrik tüketecek biçimde optimize etmiş olsa da, şurası da bir gerçektir ki, arka planda çalışan her uygulama biraz daha fazla elektrik sarfiyatı demektir. Arada bir telefonunuzda çalışan uygulamaları gözden geçirmek ve ihtiyacınız olmayan uygulamaları manuel olarak kapatmak sarfiyatı hayli azaltabilir. Bir uygulama arka planda askıya alınmış olsa bile işlemcinin tüketimini artıracaktır, bir de bunlardan düzinelercesinin zaman içinde biriktiğini düşünün! Bunlardan ihtiyaç olmayanları kapatmak sadece batarya ömrünü artırmakla kalmayıp, telefonun genel çalışma hızına da etki edecektir.