Anasayfa Haber Dünyanın En Hafif Materyali

Dünyanın En Hafif Materyali

 

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin HRL Laboratuarları ve Kompozitler Merkezi’ndeki araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri’nin İleri Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı için (DARPA) gelmiş geçmiş en düşük yoğunluklu materyali geliştirdiler. Havanın yüzde 99.99’u yoğunlukları materyal, içi boş metal tüplerden oluşuyor, kullanılan metal ise nikel. Bu yoğunluk sayesinde bir çiçeğin üzerinde, onu ezmeden durabilecek kadar hafif ama çok dayanıklı bir metal hasır elde edilmiş oluyor.

Araştırmacıların metalik mikrolattice ismini verdikleri bu metal sesi, titreşimi ve şoku başarıyla emebiliyor. Yüzde 50 oranında sıkıştırıldığında boş tüpler esneyip sıkışıyor ve yük kalktığında tekrar eski boyutlarının yüzde 98’ini alıyor. Bu materyalden yeni nesil uzay araçları, uçaklar ve otomobiller üretilebilecek. Dahası lityum iyon bataryaların depolama kapasiteleri arttırılabilecek ve üretim maliyetleri düşürülebilecek. Biz bilgisayar kullanıcıları için bir diğer kullanım alanı da bilgisayar soğutması olacak.

Bir saç telinin 1/1000 veya 1/10000’i arasında değişen kalınlıkta olan teknolojinin üretim teknolojisinde de lazer ışınları kullanılıyor. Lazer ışını ultraviyole ışığı reçineden yapılma bir kaba yönlendiriyor, bu da polimer fiberler oluşturuyor. Birden çok ışın kullanılarak birbirine bağlı fiberler oluşturuluyor. Ardından reçine yıkanarak atılıyor ve geride kalan polimer fiberler çok ince bir katman nikel ile kaplanıyor. Ardından polimer fiberler de çözündürülerek temizleniyor ve geride bu metal hasır kalıyor.