Anasayfa Haber Güney Kore’de Gardiyan Robotlar!

Güney Kore’de Gardiyan Robotlar!

Güney Kore pek çok alanda olduğu gibi robot araştırmalarında da dünya liderliğine oynamaya devam ediyor. Bu amaçla ülkenin ileri gelen üniversitelerindeki robotik araştırmaları bölümlerine devlet tarafından pek çok proje veriliyor. Bunlardan biri de Kyonggi Üniversitesi’nden profesör Lee Baik-chul liderliğinde yürütülen “robot hapishane gardiyanı” projesi.

Bu proje kapsamında geliştirilen robotların devamlı hapishane içinde devriye gezmeleri ve bu sayede, özellikle de gece nöbetlerindeki insan gardiyanların işlerini kolaylaştırmaları öngörülüyor. Kapalı devre kamera sistemleri ve diğer benzer sistemlerin aksine, bu robotlar sabit olmadıklarından hemen her yere erişim sağlayabiliyorlar.

Yapılan araştırmalarda gardiyanların bu projeyi hayli olumlu karşıladıkları ortaya çıkmış, ancak mahkumların tedirgin oldukları da saklanmıyor. Projeyi yürütenler ise bu robotların kesinlikle mahkumları baskı altında tutma amaçlı terminatörler olmadığını, aksine mahkumlarla yönetim arasında devamlı iletişim kurma ve böylece genel güvenliği artırma amaçlı olduğunu vurguluyorlar. Haberlere göre proje için ayrılan para 1 milyon dolar civarında ve şimdiden hayli yol alınmış durumda. Çok yakında yüksek güvenlikli hapishanelerden başlayarak kademe kademe uygulamaya geçilmesi planlanıyor.