Anasayfa Haber GPS 3 Birkaç Yıl Sonra Devrede!

GPS 3 Birkaç Yıl Sonra Devrede!

GPS kısaltmasıyla tanıdığımız ve 30’dan fazla uydudan oluşan uydu ağı, uzun zamandır insanlığa hizmet ediyor. İlk başlarda ABD ordusunun ihtiyaçları için geliştirilen sistem, zaman içinde sağladığı faydalar ortaya çıktıkça tüm insanlığın hizmetine açılmıştı. Ancak yörüngedeki uyduların ömrü sonsuz değil, ayrıca ilerleyen teknoloji bu uydu ağının modasının geçmesine de sebep oldu. Bu yüzden GPS uydu ağının yeni teknolojiyle tasarlanmış bir sonraki nesil uydular kullanılarak yenilenmesi planlanıyor.

GPS 3 olarak tanımlanan bu yeni nesil uydu ağı yine 30’dan fazla uydunun, dünya etrafındaki altı farklı yörüngeye oturtulmasıyla kurulacak ve eski ağın yerini alacak. Eski uydular ise zamanla devredışı kalacak ve atmosferde yanacaklar. Yeni ağın toplam maliyetinin 5,5 milyar dolar civarında olacağı hesap ediliyor ve projenin tamamından Lockheed-Martin firması sorumlu. Lockheed-Martin bu yeni ağı oluşturacak olan uyduların yer denemelerini yapıyor, 2014 yılından itibaren ise ilk uydular teslim edilmeye ve peyder pey forlatılmaya başlanacak.

Peki GPS 3 ağının halen kullanmakta olduğumuz versiyona üstünlüğü ne olacak? Herşeyden önce yeni seri uydular çok daha hassas yer hesaplama yapılmasını sağlayacak donanıma sahip olacaklar, hata payının bir metrenin altında olması bekleniyor. Bu uydular ayrıca kötü niyetli hacker saldırılarına karşı çok daha güvenilir olarak donatılacaklar. Çinli hackerların ABD yer istasyonları ve uydularına karşı yaptıkları başarılı saldırılar bunu özellikle gerekli kılmış görünüyor.