Anasayfa Haber Toshiba’dan Radyasyonu Gören Kamera!

Toshiba’dan Radyasyonu Gören Kamera!

Geiger sayacının ne olduğunu, ne işe yaradığını bilmeyen var mı? Bu cihaz sayesinde bulunduğunuz yerdeki nükleer radyasyon seviyesini ölçmek ve buna göre önlem hareket etmek mümkündür. Ne var ki Geiger sayaçlarının çok önemli bir zayıflığı vardır, kullanıcıya radyasyon kaynağının nerede olduğuna dair bilgi veremezler, sadece çevresel radyasyon miktarını ölçerler. Bu da kullanıcının karanlıkta el yordamıyla hareket etmesine benzer bir sonuç yaratır. Evet, radyasyon var, ama kaynağı nerede? Ne yöne gitmek lazım?

Eğer bir de işiniz nükleer bir kazadan sonra temizlik yapmaksa, o zaman Geiger sayaçlarını kullanmak, tam anlamıyla piyango tutturmaya çalışmak gibidir. Elde sayaç gezinip duracaksınız, o arada bir kirlilik merkezine denk gelirseniz kaçana kadar kirleneceksiniz. İşte Toshiba’nın yeni geliştirdiği bu cihaz, özellikle işi radyoaktif döküntüleri temizlemek olan teknisyen ve işçilerin hayatını daha da güvenli kılıyor.

İlk kez Fukushima’daki dev tsunami faciasından sonra devredışı kalan nükleer santralin temizlenmesinde kullanılan cihazın bu yeni sürümü eskisine göre çok daha küçük ve taşınabilir. Kendi batarya paketi sayesinde üç saat kesintisiz çalışabilen cihaz, içindeki gamma sensörleri sayesinde radyasyonu tespit edebiliyor. Aldığı radyasyon verilerini gerçek zamanlı olarak video görüntünün üzerine yansıtan kamera, bu sayede kullanıcılara bakılan alandaki kirliliğin yoğunluğu ve nerelerde yoğunlaştığı konusunda kesin bir fikir verebiliyor. Bu sayede ekipler körlemesine dolaşmak yerine, temizlenmesi gereken alanları elleriyle koymuş gibi bulabiliyorlar ve bulaşma riski de ciddi oranda düşürülmüş oluyor.