Anasayfa Haber İlk Elektrikli Focus Google’a Gitti!

İlk Elektrikli Focus Google’a Gitti!

Ford firmasının uzun süredir beklenen elektrikli Focus modeli en sonunda ABD pazarında satışa sunuldu. Ford’un özellikle Nissan’ın Leaf modeline karşı yerli piyasada rekabet etmek için tasarladığı bu elektrikli otomobilin ilk müşterisi ise Google oldu. Google çoğumuz tarafından bir yazılım firması olarak bilinse de, gerçekte alternatif enerji kaynakları da dahil olmak üzere pek çok konuda araştırma ve yatırımları olan bir şirket. Özellikle araç filolarını fosil yakıtlar dışında enerji kaynakları kullanan araçlardan kurmaya da özen gösteriyorlar.

Ford’a gelince, şüphesiz ilk aracını Google’a satmış olmak şirket için büyük bir reklam kaynağı. Öte yandan elektrikli Focus henüz çok yeni olmasına karşın, çeşitli özellikleriyle EV araç pazarında şimdiden hayli ilgi çekiyor. Focus’un son sürati 135 kilometre civarında, bu da özellikle genel kullanım için yeterli görülüyor. Fakat aracın getirdiği esas yenilik, en yakın rakibi olan Leaf’in yaklaşık yarısı kadar bir sürede, ortalama üç saatte ve doğrudan 240 voltluk herhangi bir prizi kullanarak şarj edilebiliyor olması! Yani özel bir şarj istasyonuna ya da bütün gece şarjda tutmaya gerek yok.

Ford bunu nasıl başardığını bir endüstri sırrı olarak saklıyor, ancak bunun diğer markalardaki gibi “hızlı şarj” tekniğiyle sağlanmadığını da vurguluyorlar. Düz akım üzerinden hızlı şarj yapan teknolojiler Nissan dahil pek çok marka tarafından piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Ancak bunun uzun vadede batarya ömrüne olumsuz etki ettiği de bilinen bir gerçek. Elektrikli Focus’un bizim ülkemizde yakın zamanda piyasaya çıkma ihtimali ise yok gibi, çünkü Ford üretimi düşük tutuyor ve önceliği ABD pazarına veriyor.