Anasayfa Mobil Çalınan Dizüstü ve Telefon Nasıl Bulunur?

Çalınan Dizüstü ve Telefon Nasıl Bulunur?

Hırsızlara göz açtırmayın! Dizüstü bilgisayarınızı ve cep telefonunuzu korumanın, yerini takip etmenin ve SIM kart değiştirilse bile yakalatmanın yolu bu rehberimizde… 

Windows, Mac ya da Linux farketmez, işletim sistemi ne olursa olsun çalınan dizüstü bilgisayarınızın yerini, hatta çalanın kimliğini tespit etmek için kullanabileceğiniz ücretsiz bir araç var. Kolayca taşınabilen ve göz önünden kaybolup yer değiştirebilen dizüstü bilgisayarlar ve Android cep telefonları için geliştirilen ücretsiz Prey uygulaması sayesinde elinizde bir koz olsun.

Kayıp ve Çalıntı Cihaz Nasıl Bulunur?

Üç cihaza kadar ücretsiz kullanılabilen Prey’i bilgisayarınıza ya da cep telefonunuza kurup ayarları yaptıktan sonra, cihaz nereye giderse gitsin yerini bulabilirsiniz. Android cep telefonlarını üzerindeki GPS sayesinde, dizüstü bilgisayarları da WiFi ağlarından yararlanan konum belirleme sistemi sayesinde bulmak mümkün. Hatta webcam’i uzaktan açıp çalanın fotoğrafını bile çekebilirsiniz. Hırsız ya da çalıntı bilgisayarı satın alan kişi bu bilgisayarı insan içerisinde kullanıyorsa uzaktan harekete geçireceğiniz alarm sistemi ile çevredeki insanları ve ekranı görenleri uyarabilirsiniz.

Ya SIM Kart değiştirirse?

Cep telefonunda ise SIM kart değiştirilse bile yeni takılan SIM kartın bilgilerini uzaktan elde ederek kimliğini belirlemeniz ve haliyle cep telefonunu bulmanız mümkün oluyor.

Çalan Kişi Prey’i Görebilir mi?

Prey normalde kullanıcının görmediği, arkaplana kurulan bir uygulama. Aktive edildiği zamanlar haricinde bellekte yer bile tutmuyor ve tespit edilemiyor. Sessiz sedasız arkaplanda Prey sunucularına bağlanan uygulama gizlilik açısından başarılı. İnternet erişimi olan başka herhangi bir bilgisayardan hesabınıza girerek bahsettiğimiz bütün seçenekleri kullanabilirsiniz. Eğer hırsızın sizin cihazın yerini tespit edebildiğinizin farkına varmasını istemiyorsanız alarm kullanmamak da elinizde. Webcam seçeneği çok çekici olmasına karşın dizüstü bilgisayarınızın kamera çalışırken yanan bir ışığı varsa bunun da kullanan kişiyi uyarabileceğini unutmayın.

Google Chrome internet tarayıcıHassas Veri Temizliği ve Kanıt Toplama

Elbette dizüstü bilgisayarınızdan ziyade içinde hassas verilerinizi düşünmeniz de mümkün; bu yüzden Prey size internet tarayıcı ve e-posta bilgilerini tamamen silme imkanı da sunuyor. Ne yazık ki kendisi dizüstü bilgisayarda kurulu olduğu için uzaktan format imkanı yok; ancak dizüstü bilgisayarı kilitleyip herşey silinmeden bilgisayarınızın kullanılmasına engel olabilirsiniz. Çalan kişi bilgisayarınızı bir şeyler yapmak için kullanıyorsa veri transferi bilgilerinden çalışan uygulamalara, masaüstünün ekran görüntülerine kadar her şeyi elde edip kanıt toplamanız da mümkün.

Nasıl kurulur?

Prey’i aşağıdaki indirme bağlantısından indirdikten sonra normal bir şekilde kurun. Ayarlarda iki önemli seçeneğiniz var, internet tarayıcınızdan girip gelen verileri kontrol edebileceğiniz seçenek ve e-postanız aracılığıyla kontrol edebileceğiniz gelişmiş seçenek. Daha kolay olduğu için varsayılan olan internet arayüzü seçeneğini tavsiye ediyoruz. Kurulum bittikten sonra kurulum için indirdiğiniz dosyayı da silmenizi tavsiye ederiz. Prey artık sizin belirlediğiniz zaman aralıklarıyla sunucularla bağlantıya geçip çalışmasını sürdürüyor. Bu zaman ayarının ortalama yarım saat olmasını tavsiye ediyoruz; daha kısa süreden kazanacağınız pek bir şey yok. Bilgisayarınızı kaybeder ya da çalındığını düşünürseniz arayüze girip çalındı seçeneğini seçebilir ve aktive edebilirsiniz. Prey’in arayüzünden her bilgisayar ve cep telefonuna özel bir isim verebilir, cihazla ilgili detayları doldurabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Report altında yer alan seçeneklerin tümünü seçerek elinizden geleni yapabilirsiniz. Burada önemli seçenekler WiFi, GPS gibi seçenekleri aktive ederek cihazın yerinin tespit edilmesi. Daha önce belirttiğimiz Webcam seçeneğiyle bilgisayarın karşısındaki kişinin ve bulunduğu mekanının fotoğrafını da uzaktan alabilirsiniz.

Alarm: Eğer sessiz bir biçimde bilgisayarınızın yerini tespit edip geri alma umudunuz kalmazsa ilk başta belirttiğimiz alarmları harekete geçirerek çevrenin dikkatini bilgisayarın çalıntı olmasına çekebilirsiniz. Bu da olmazsa şifreyle kilitleyebilirsiniz.

Secure: Bu kısım altında kayıtlı şifrelerinizi, internet tarayıcı verilerinizi ve e-posta kayıtlarınızı silebilirsiniz. Chrome, Firefox ve Safari gibi internet tarayıcılar desteklense de Opera için böyle bir seçenek sunulmuyor. E-Posta uygulamaları arasında ise Outlook ve Thunderbird verilerini temizleme şıkkı var.

Android SIM Koruması

Cep telefonunuzun SIM kartını değiştiren hırsızın SIM numarasını size mesaj olarak atabilen Prey sayesinde bu numarayı polise vererek yakalanmasını sağlayabilirsiniz. Aslına bakarsanız ister dizüstü bilgisayar, ister cep telefonu olsun, çalınan cihazınızın yeri ve çalan kişi hakkında edinebildiğiniz bilgileri polisle ya da yetki alanına göre jandarmayla paylaşmanız ve elinizdeki her türlü bilgiyi vermeniz sizin yararınıza olacaktır.

Emniyet Güçleri

İşin bundan sonraki kısmı güvenlik güçlerinin maharetine ve kararlılığına kalmış bir durumdur. Ülkemizde bilişim suçlarıyla ilgilenen güvenlik güçleri de olduğunu ve bunların hırsızlık suçlarıyla ilgilenen kuvvetler ile temas halinde bulunması durumunda Prey’in sağladığı veriler ile çalınan cihazlarınızı bulmasının teknik olarak mümkün olduğunu da belirtelim. Zira bir cep telefonunun sağladığı GPS bilgisi ya da dizüstü bilgisayarın sağladığı WiFi bilgisiyle yer tespiti yapmak teknik olarak mümkündür. Türkiye’de az sayıda servis sağlayıcı mevcuttur, bunların verdiği IP adresleri ve adreslerin ait olduğu aboneler kayıt altındadır. Hırsız kendi internet bağlantısını kullanmasa bile kullandığı IP adresi ve kablosuz internet bilgilerinden yerini tespit etmek mümkündür. Technopat olarak elbette hiç böyle bir durumda kalmamanızı temenni ediyoruz, ancak hazırlıklı olmak, sonradan pişman olmaktan çok daha iyidir.

Bu video sayesinde Prey’in nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilirsiniz…

Prey Uygulamasının İndirme Bağlantısı İçin Buraya Tıklayın…