Anasayfa Makale Pratik Mıknatıs Bağlantı Devrimi

Mıknatıs Bağlantı Devrimi

Artık torrent dosyası indirme bağlantısı yerine, mıknatıs bağlantı olacak.

Popüler dosya paylaşım sitesi the Pirate Bay, geçtiğimiz haftalarda hizmetlerinin odağını torrent dosyalarından, mıknatıs bağlantılarına kaydırdığını açıklamıştı. Bu günlerde  site tasarımında değişikliğe giderek eskiden torrent dosyası indirme  bağlantısının olduğu yere mıknatıs bağlantıyı yerleştirdiler. Uzun vadede torrent dosyalarından kurtulma projesindeki ilk adım böylece atılmış oldu.

Artık torrent dosyası indirme bağlantısı yerine, mıknatıs bağlantı olacak.
Değişimin temel sebebi, pek çok ülkede torrent dosyalarına servis sağlamanın değişik katmanlarda zorlaştırılması veya yasaklanması. Yasalarda ismi geçen torrent dosyalarını aradan çıkaran torrent siteleri kendilerini devam ettirmeye çalışıyorlar.
Normalde kullandığımız torrent dosyaları, indirilecek dosya isimleri, boyutları ve torrent izleyicileri nin adresleri gibi indirme işlemi için gerekli olan bilgileri taşırlar.  Torrent dosyaları bir torrent istemcisiyle açıldığı zaman, istemci dosyanın içindeki bilgileri kaydeder ve dosyayı diğer kullanıcılardan indirmek için kullanır.
Mıknatıs bağlantılar da torrent dosyalarının yaptığı işi yapacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcı mıknatıs bağlantıya tıkladığında internet tarayıcısı, mıknatıs bağlantının türüyle eşleştirilmiş  programı açar. Program açıldığında tarayıcı, bağlantıyı programa aktarır ve program mıknatıs bağlantıdan gerekli bilgileri alır. Linke tıklandıktan sonra indirme işlemi tamamen aynıdır.

Mıknatıs bağlantı protokolleri, ilk kez eDonkey2000 paylaşım yazılımı için geliştirildi. Pek çok kez elden geçirilen protokol hiçbir hata veya güvenlik problemi içermiyor.Değişimden korkmaya gerek yok, çünkü Torrent istemciniz (client) halihazırda mıknatıs bağlantılarla çalışmaya uygun durumda.  uTorrent, Vuze(eski Azureus), Deluge, Transmission ve Bitcomet gibi popüler istemcilerin mıknatıs bağlantı uyumlulukları sorunsuzca çalışıyor.

Sadece Torrent istemcileri değil, Kazaa, eMule, Shareaza, DC++, Limewire dahil olmak üzere pek çok dosya sistemi kendi mıknatıs bağlantılarını destekliyor.

Daha önce mıknatıs bağlantı kullanmadıysanız yapmanız gereken tek şey linke tıklamak ve açılan pencerede bağlantıla eşlemek istediğiniz programı seçmek. Bir süre mıknatıs bağlantı kullandıktan sonra göreceksiniz ki mıknatıs bağlantılar hem daha hızlı hem de daha sorunsuzlar.Mıknatıs bağlantılar yeni güvenlik