Richard Garriot, nam-ı diğer Lord British, yani Ultima Online’ın yaratıcısı, 2008 yılında ücretli yolcu olarak NASA tarafından uzaya götürülen sayılı insanlardan biri olmuştu. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) geçirdiği zamanı sadece pencereden etrafa bakarak tüketmedi. Lord British istasyonun günlük çalışmalarında rol almanın yanı sıra, iki Amerikalı ve bir Rus astronotun da yardımıyla, sekiz dakikalık bir kısa film çekmeyi başardı. Filmin senaryosu da pek sıradan sayılmazdı, Dragonlance dahil pek çok fantastik dünyaya katkıda bulunarak ismini dünyaya duyurmuş olan Tracy Hickman tarafından özellikle bu yolculukta çekilmek üzere yazılmıştı.
Ancak Garriot dünyaya döndükten sonra, NASA bu filme el koydu ve yayınlanmasına izin vermedi. Sebebi sorulduğunda çok kesin bir yanıt vermeyen NASA yetkilileri, Garriot’ın filminin uçuş için yapılan genel sözleşmeye aykırı olduğunu belirtmekle yetindiler. Tabii insanın aklına ilk gelen, istasyonun iç görüntülerinin bu şekilde dünyaya yayınlanmasının NASA’yı rahatsız edeceği ihtimali. Ne var ki istasyon zaten uluslararası kimliğe sahip ve iç görüntüleri de defalarca yayınlandı. Haliyle NASA’nın gerçekte neden izin vermediği pek da anlaşılır gibi değil.
Ne var ki NASA’dan yeni yapılan bir açıklamada, Apogee of Fear adlı bu sekiz dakikalık kısa filmin yayınlanmasına yakın bir zamanda izin verilebileceği bildiriliyor. Şüphesiz Richard Garriot’ın yıllardır kurumun kapısını aşındırıyor olması bunda hayli etkili olmuş. Şimdilik filmin ne zaman çıkacağına dair kesin bir bilgi yok. Ayrıca NASA’nın yayına izin vermeden önce filmde kesintiler yapabileceği de bildiriliyor. Fakat eğer herşeye rağmen izin çıkarsa, bilim-kurgu hayranları yakın bir zamanda gerçekten de uzayda çekilmiş ilk bilim-kurgu filmini izleme imkanına kavuşacaklar demektir.


