Anasayfa Haber Foxconn ve Apple Suçlamalarına Detaylı Bakış

Foxconn ve Apple Suçlamalarına Detaylı Bakış

Apple ve Foxconn

Apple ve FoxconnApple ve Foxconn son zamanlarda büyük tepki altında. Sizin için bütün gelişmeler incelendi ve detaylandırıldı. İşte gerçekler…

Bildiğiniz gibi önceki yazılarımızdan birinde Foxconn başkanı Terry Gou’nun işçilerine hayvan demesinden bahsetmiştik. Apple’ın önemli bir tedarikçisi olan Foxconn’un başkanının bu ifadesi dünya çapında tepki uyandırmıştı ve özellikle Apple üzerinde büyük baskı yaratmıştı. Bunun üzerine farklı kaynaklardan Foxconn ve Apple ile ilgili farklı gelişmeler gerçekleşti ve hepsi bu dosyada toplandı.

Foxconn Cephesi

Terry Gou’nun İşçilerine Hayvan Demesi

Bu olay 15 Ocak’da Taipei Hayvanat Bahçesi‘nde şu şekilde gerçekleşiyor:
Hayvanat bahçesini ziyarete gelen Terry Gou, “[Foxconn] dünya çapında bir milyona yakın bir iş gücüne sahip, her insanoğlu da birer hayvan olduğu için bir milyon hayvanı yönetmek benim başımı ağrıtıyor.” diyor ve hayvanat bahçesinin yöneticisi olan Chin Shih-chien’in hayvanları yönetim şekline hayran kaldığını söylüyor.

Cümlenin tümü göze alındığında aslında Terry Gou’nun sadece işçilerini değil bütün insanları hayvanlara benzettiği görülüyor. (Biyoloji bilimi de insanları hayvan kategorisi altında sınıflandırmaktadır.) Cümlenin söylendiği yerin bir hayvanat bahçesi olduğu göze alındığında ise bu konudaki haberlerin tamamen bir yanlış anlaşılma olduğu farkediliyor.

20 Ocak civarlarında dünyadaki bütün haber sitelerinde yayılmaya başlayan bu konudaki haberlerin çoğu Terry Gou’nun tüm konuşmasını içermiyordu. Ayrıca Foxconn’un Amazon, Microsoft, Nintendo ve Sony gibi firmalara üretim yaptığı göz ardı edilerek sadece Apple hedef gösteriliyordu.

Foxconn’dan Gelen Düzeltme

Bu tartışmaların ardından Foxconn’dan gelen açıklama Terry Gou’nun çalışanlarını değil tüm insanları hayvanlara benzettiğini ve yorumlarının herhangi bir gruba yönelik değil tüm insanlara yönelik olduğunu belirtiyor; fakat okuyucuların ve yazarların akıllarında hala en başta yapılan yanıltıcı haberler olduğu için bu açıklama durumu düzeltmek için uydurulan bir yalan gibi görülüyor.

Apple Cephesi

Apple’ın “Tedarikçi Sorumluluk Raporu”nu Sunması

13 Ocak’ta Apple, tedarikçiler üzerinde yapılan toplam 229 denetim sonucunda, önceki denetimlerde tespit edilen 49 çocuk işçinin artık bu fabrikalarda bulundurulmadığını açıklıyor. Raporda ayrıca işçi ayrımcılığının azaltıldığı, maaş ve yardımların uygunluğunun kontrol edildiği ve haftalık çalışma süresinin maksimum 60’a indirildiği belirtiliyor.

Apple’ın Fair Labor Association’a Katılan İlk Teknoloji Firması Olması

Yine 13 Ocak’ta yapılan bu açıklamada Apple’ın Fair Labor Association‘a, yani Adil İşgücü Derneği’ne katılan ilk teknoloji firması olduğunu belirtiliyor. Böylece Apple bu derneğin, bütün Apple tedarikçilerini bağımsızca incelemesini ve bulgularını detaylıca halka sunmasını kabul etmiş oluyor. Derneğin CEO’su Auret van Heerden, Apple’ın tedarikçi sorumluluğunu ciddiye aldığını ve Apple’ın şeffaflığa ve bağımsız gözetime yaptığı bu taahhütün elektronik endüstrisinde yeni bir standart oluşturacağını söylüyor.

Eski Apple İdarecisinin Apple’a Yönelttiği Suçlama

25 Ocak’ta, kimliğini belirtmek istemeyen eski bir Apple idarecisi, Apple’ın bazı fabrikalardaki kötüye kullanımdan dört senedir haberdar olduğunu; fakat tedarikçilerin bu durumlar üzerinde çalışacaklarına söz vermeleri üzerine buna müsamaha gösterildiği için kötüye kullanımın hala devam etmekte olduğu söylüyor.

Bu suçlamanın geçerli olup olmadığı veya bu suçlamayı yapan kişinin gerçek kimliği hala bilinmiyor; fakat Apple’ın sunduğu raporlar bütün sorunların tamamen çözüldüğünü belirtmese de gelişme olduğunu gösteriyor.

Apple CEO’su Tim Cook’dan Gelen Açıklama

27 Ocak’ta ise Apple CEO’su Tim Cook, Apple’ın umursamadığını iddia eden her önermenin açıkça yanlış ve saldırgan olduğunu iddia ediyor. Tim Cook, Apple çalışanlarına gönderdiği e-postada her yıl daha fazla fabrikanın teftiş edildiğinden, Apple’ın bulunduğu endüstride bu konuya Apple kadar özen gösteren başka bir şirket olmadığından (Foxconn’un tedarikçisi olduğu Amazon, Microsoft, Nintendo ve Sony gibi şirketlerden hiçbir yorum gelmemişti), Fair Labor Association’a katılımın Apple’ı şeffaflaştıracağından ve bu konu hakkında daha fazla çözüm üretmek için daha derini kazacaklarından bahsediyor.

Sonuç

Burada bugüne kadar olan bütün gelişmeleri detaylandırmış olduk. Terry Gou’nun yaptığı açıklamanın bir yanlış anlaşılma olduğu ortada; fakat Apple’ın işçiler konusunda gösterdiği özenin kanıtı Fair Labor Association gibi dernekler bağımsız raporlarını sunana kadar Tim Cook’un sözleri ile sınırlı kalacak.