Anasayfa Haber 22 Nanometre Yetmedi İşte 9 Nanometre!

22 Nanometre Yetmedi İşte 9 Nanometre!

Intel’in 22nm işlemcilerini beklerken IBM’den 9 nanometrelik transistör araştırması ortaya çıktı! İşte silikonun yerine geçebilecek, güçlü ve yeni bir teknoloji…

IBM araştırmacılarının geliştirdiği en son teknoloji sayesinde transistör boyutları 9 nanometreye indi. Başarılı bir araştırmanın sonucunda silikon ile üretilen günümüz transistörlerinden çok daha küçük ve çok daha güçlü işlemcilerin önü açıldı.

Önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek olan en küçük transistör teknolojisi Intel’in 22nm’ye inen Ivy Bridge serisi olacak. Araştırmacılar silikon kullanılarak yapılabilecek en küçük transistörlerin 10nm olabileceğini belirtiyorlar. IBM’in araştırması ise bundan öteye geçmek için karbon nantüpler kullanıyor. Araştırmanın ilk adımında 9nm’ye ulaşılmış olması şüphesiz büyük bir başarı ancak gözler daha da ötesinde. Karbon nanatüplerin büyük miktarda üretimi hiç de kolay değil,bu yüzden 9nm’den de küçük transistörlerin yapılabileceğini kanıtlamak istiyorlar. Eğer başarılı olurlarsa, nanotüp teknolojisi ileride silikon transistörlerin yerini alabilir.

9 Nanometrelik karbon nanotüp transistörler daha az elektrik tüketiyor, daha yüksek dirençlere dayanabiliyor ve elektronik devrelerin ömrü silikon teknolojisindençok daha uzun oluyor.