Anasayfa Makale Yazar Köşeleri TTNET’le Fiber Keyfi Yarım Saat Sürecek

TTNET’le Fiber Keyfi Yarım Saat Sürecek

TTNET, yeni Fibernet internet paketlerini açıkladı.  Paketlere baktığınızda her şey normal gibi gözüküyor. Zira kota değerleri ADSL ile benzerlik gösteriyor. Fakat söz konusu hızlarla kotayı oranlamak olduğunda ortaya bir sorun çıkıyor. Zira bu kadar yüksek hızlar ile 4 GB kota birleşince, kotanın çok kısa sürede dolması gibi bir problem çıkıyor ortaya.

Gelin kabaca bir hesap yapalım. Şimdi 20 Mbit internet hızınız var. Bu demek oluyor ki saniyede 2.5 MB ile download yapabileceksiniz. Kotanız 4 GB olduğuna göre 4096 MB’lık download hakkınız var. Bu durumda saniyede 2.5 MB ile internetinizi tam hızında kullanırsanız, toplamda 27 dakika 30 saniye gibi bir süre sonunda bütün kotanızı doldurmuş oluyorsunuz. Evet, yanlış okumadınız. Tam yarım saatte bütün kotanızı harcamanız işten bile değil. İsterseniz hesabımızı biraz daha detaylandıralım:

Önce 20 Mbit bağlantı ile saniyede kaç MB veri indirebileceğimiz öğrenmek için bu değeri 8’e bölelim. Zira 8 Bit, 1 Bayt ediyor:

20 Mbit / 8 = 2.5 MB

Demek ki 20 Mbit hız ile saniyede 2.5 MegaByte veri indirebiliyoruz . O zaman 4 GB kotamızın kaç MegaByte’a tekabül ettiğine bakalım. 1 GB, 1024 MB olduğuna göre 4 GB veri 4096 MB’a denk geliyor. O zaman bir saniyede 2.5 MB veri indirebiliyorsak, 4096 MB veri indirmek için kaç saniyeye ihtiyacımız olduğunu bulmak için, 4096 MB’ı 2.5’a bölüyoruz:

4096 MB / 2.5 = 1638.4

Evet, 4096 MegaByte veriyi indirmek için 1638.4 saniye gerekiyor. Bunu da dakikaya çevirmek için 60’a bölüyoruz ve sonuç olarak 27.30 değerini elde ediyoruz. Yani 4 GB kotalı tarifeniz, eğer internetinizi tam hızda kullanırsanız yarım saatten kısa bir sürede doluyor. Peki diğer kotalı tarifeler için durum nasıl? Tablomuza göz atalım:

Paket Adı Hız Kota Kota Dolum Süresi
TTNET FİBERNET4 20 Mbps 4 GB 30 DK
TTNET FİBERNET6 20 Mbps 6 GB 41 DK
TTNET FİBERNET12 20 Mbps 12 GB 82 DK

 

Tabii ki bu değerler internetinizi en yüksek hızda ve sürekli kullandığınızda olabilecek değerler. Yani 4 GB’lık bir dosya indirdiğinizde bunu yarım saatte indirebiliyorsunuz ve indirme işlemi bittiğinde de kotanız dolmuş oluyor. Daha iyi senaryolar da üretmek mümkün. Fakat şu bir gerçek ki, artık bir YouTube videosunu izlemeye başladığınızda, videonun tamamı kısa sürede yükleneceği için videoyu kapasanız da büyük ihtimalle videonun tamamı  kotanıza işleyecek. Yani kotanız 8 Mbit bağlantıya göre çok daha hızlı bir biçimde dolacak.

Peki TTNET’in buradaki amacı sizlere hızlı internet sunmak mı, yoksa kotanızın bir an önce dolmasını sağlayıp faturanızı artırarak fazladan gelir elde etmek mi? Yorumu size bırakıyoruz.