Anasayfa Haber Steam: İyi mi Kötü mü ?

Steam: İyi mi Kötü mü ?

Steam bizi gerçekten düşünüyor mu?
Steam bizi gerçekten düşünüyor mu?
Steam bizi gerçekten düşünüyor mu?
Steam bizi gerçekten düşünüyor mu?

Steam bize çok para mı harcatıyor yoksa kazançlı mı çıkıyoruz? Tüm soru işaretlerini bu yazımız ile ortadan kaldıracağız.

Steam, bugün birçok oyuncu için bir cennet. Nasıl internette yapılan kıyafet, ayakkabı, tshirt, kazak indirimlerini takip eden insanlar varsa, bu işin diğer tarafında Steam İndirimi diye bir gerçek var. Bugün birçok sistem de çalıştıramayacağınız eski oyunları oldukça ucuz bir fiyata piyasaya süren, daha piyasaya düşmeden bomba oyunların ön siparişini yapabilen, arkadaşlarınızı ekleyip aynı oyunda mikrofon desteği verebilen büyük bir topluluk Steam.

Valve kim? Steam neden var? Gabe böyle güzel indirimler yapmayı nereden öğrendi?
Valve kim? Steam neden var? Gabe böyle güzel indirimler yapmayı nereden öğrendi?

Steam nasıl kuruldu ?

2003 yılında, Valve şirketinin kendi oyunlarının online altyapılarını desteklemek amacıyla Steam kuruldu. Bu oyun tabi ki Counter-Strike (2000) olacaktı. 1.6 versiyonu çıkana kadar Counter-Strike’ı internette oynamak tam bir karın ağrısıydı. Steam sayesinde hem Valve şirketi kendi oyunlarını tanıtabilecek, hem de online oyunlara destek verecekti.

2003’ten bu yana uzun bir dönemden geçen Steam, başlarda oyuncular için tam bir zulümdü. Dengesiz hataları, online problemler, yama sıkıntıları, satın alınan oyunun gözükmemesi, bağlantı hızı gibi problemler yüzünden birçok oyuncu çıldırma duruma gelmişti. Üstüne üstlük Türkiye’de o dönem dial-up internet kullanan oyuncular için oldukça gereksiz bir program halini almıştı.

Ancak hatalar, tecrübe oluşturur ve kişiyi doğruya götürür. Steam de işte bu konuda oldukça başarılı oldu. Üzerindeki başarısızlık tozunu silkeleyip, hatalarını düzeltecek çalışmalara girişti. Bünyesinde bugün bulunan Rockstar Games, Ubisoft, Sega, Bethesda gibi oyun firmalarını kendi platformuna oyun tanıtımı ve satımı için çekmiş oldu. Steam’in 2011 yılı itibariyle 40 Milyon üyesi bulunmakta. Sistem içerisinde Single ve Multiplayer oynayabileceğiniz 1500 üzerinde de oyunu desteklemekte.

1500’ün üzerinde ki oyunun kazancı nedir peki ?

Valve ve Steam bu konu hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor. Kamuoyuna duyurulmuş net bir kazanç rakamından bahsedilmiyor. Ancak şöyle bir durum var ki oldukça düşündürücü.

Steam’in içerisindeki bir çok oyun oldukça ucuza sahip olabiliyorsunuz. Hatta belirli dönemlerde yaptıkları kampanyalar sayesinde komik rakamlara istediğiniz oyuna ulaşabiliyorsunuz. Bu indirim kampanyaları da sürekli devam etmekte. Ayrıca birçok oyun paketler halinde satılmakta. Verdiğiniz 9.90 Dolar’lık meblağ sadece bir oyun için değil, içerisinde bulunan diğer oyunları da kapsamakta.

Bunların üzerine bir de oldukça makul fiyata satılan ek paket, ek görev fiyatları da eklenince bir oyuncu için o kadar pahalıya patlamıyor. Oyun, Steam üyeliği üzerine yapışıyor ve cd-key’e de anında ulaşabiliyorsunuz.

Düşündüren nokta ise şu: Steam, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir platform. Oyun satın alındığında bunun için herhangi bir kargo parası ödemiyorsunuz. Oyunun kutusu ve dvd parası içerisine katılmamış oluyor. Onu taşıyacak hamalın parası da katılmamış oluyor. Sadece bu oyunu bilgisayarınıza indiriyorsunuz ve cd-key’ine sahip oluyorsunuz.

Zaten 50.00 Dolar civarında satılan bir oyun ülkemizde kutulu haliyle 120 liradan aşağıya gelmiyor. Hal böyle olunca Steam’in üst fiyattan sunduğu dijital kopyalar çok ilgi çekici geliyor.

Steam’in oyun dünyasına büyük bir artısı ise Bağımsız Oyunlar. Tanınmamış oyun firmaları tarafından ya da bireysel çalışmaların ürünü oyunlar, Steam platformu üzerinden oldukça cüzi bir miktara satılmakta. Böylece bu oyunlardan insanların haberi oluyor ve Bağımsız Oyun dünyasına destek verilmiş oluyor.

Machinarium(2009), Limbo(2011), Braid(2009) gibi bağımsız oyunları Steam sayesinde satın alma imkanına sahipsiniz. Tabi ki yapımcı şirketin kendi siteleri üzerinden tanıtımları ve satışları bulunmakta. Ancak Steam gibi büyük bir komiteden duyurulması, 40 Milyon Oyuncu barındırması azımsanacak bir konu değil. Böyle oyunlardan haberdar olmak, oynamak her oyuncunun isteyebileceği bir şey.

Steam indirimleri sırasında parası bitip, sizden oyun isteyen arkadaşınız.
Steam indirimleri sırasında parası bitip, sizden oyun isteyen arkadaşınız.

Steam Bağımlılığı

Bu kadar indirimin göz ardı edilmesi kolay değil. Çocukluğunuzda oynadığınız oyunlar bir anda Steam üzerinden ucuz bir fiyata satışa çıkıyor. Nostalji yaşamak için satın almadan durmak zor oluyor. Nostaljik oyunlar bu platform üzerinden çıktığı zaman yenilenmiş oluyorlar. Yeni yamaları eklenmiş, hatalardan arınmış ve yeni bilgisayarlara desteklenmiş olarak düzeltiliyorlar.

Eski oyunlar, yeni oyunlar, bağımsız oyunlar, multiplayer ya da co-op desteği veren oyunlar listede arttıkça ortaya Steam Bağımlılığı çıkıyor.

Günün büyük çoğunluğunu PC başında geçiren bir oyuncu için sürekli değişen kampanyalar ve indirimler insanı sürekli satın almaya iteliyor. Cüzdanınıza zarar vermeyecek durumda aldığınız oyunlar bir de bakıyorsunuz ki sınırları zorluyor. 15-20 tane oyun bir arada kenarda yüklenmeyi bekliyor.

Oyun kütüphanesinde bu kadar çok oyun biriktikten sonra oynamamak, hatta satın alınan oyunu unutmak Steam Bağımlılığı’nın en belirgin özellikleridir. O yüzden almak istediğiniz oyunu satın almadan önce temiz bir uyku çekip uyumanızı tavsiye ediyoruz.

Steam başarımları, ödülleri, kartları ve dahası, platforma renk katan özellikler.
Steam başarımları, ödülleri, kartları ve dahası, platforma renk katan özellikler.

Güzel yanları olmaz olur mu ?

40 Milyon oyuncu çok büyük bir rakam. Bu rakam sürekli olarak artıyor. Bu kadar oyuncunun bir arada bulunması tesadüf eseri değil.

Left 4 Dead(2008), Team Fortress(2007), Counter Strike 1.6 (2003), Call of Duty: Modern Warfare 3(2011) ve daha bir çok FPS oyunu orjinal olarak Steam üzerinden satın alındığında – ya da kutusuyla beraber – önünüze normalden daha büyük bir dünya seriliyor. Firmanın atadığı özel serverlar üzerinden, hileye karşı korumalı oldukça hızlı oyunlar oynayabiliyorsunuz. Arkadaşlarınızı oyuna çağırıp onlarla beraber bu oyunların eğlencesini beraber yaşayabiliyor hatta bu oyunlardan edindiğiniz arkadaşları ilerleterek gruplar kurabiliyorsunuz. Buna benzer şekilde Strateji ve Yarış oyunlarının takipçileri de azımsanamayacak kadar fazla.

Oyunların eğlencesini çıkarmanın yanı sıra kendi içlerinde bulunan Achivement – Başarımlar sayesinde bu eğlence artıyor. Saatler harcadığınız oyunda daha da usta olduğunuzu kanıtlamak için açabileceğiniz yığınla başarım başlığı bulunabiliyor. Peşinden koştuğunuz başarımı kazanmak ise oldukça keyif verici bir durum. Böylece oyun profilinize bakan insanları biraz ürkütebiliyorsunuz.

Bir Steam efsanesine göre ise Wishlist yani İstek Listesine eklenen oyunlar belirli dönemlerde Steam tarafından oyunculara hediye edilmekte. Ancak yakın çevremde böyle bir hediyeye kavuşan kimseyi görmedim.

Arkadaşlarınızla beraber güzel vakitler geçireceğiniz Steam, size inanılmaz indirimleri ile büyük olanaklar sağlamakta. İndirimler dışında, Valve’in oluşturduğu altyapı, sıkıntısız olarak oyunları oynamanıza yer sağlıyor.

Son kez belirtmekte fayda var, indirimleri takip ederken aceleci davranmayın. İyi karar verin! Çünkü cebinizden çıkan para sizin paranız. Bir gün 50 Dolar’a satın aldığınız oyun bir sonraki hafta 4.99 Dolar’a satılabiliyor.