Anasayfa Haber Gelecek Birleşik Çip Mimarilerinde

Gelecek Birleşik Çip Mimarilerinde

.

Ön testler yeni birleşik çip tasarım yaklaşımının performansı ortalama yüzde 21.4 arttırdığını gösteriyor.

Kuzey Dakota Eyalet Üniversitesinden araştırmacılar, merkezi işlemci birimini ve görüntü işlemci biriminin aynı çip üzerinde ortak çalışmasına izin veren bir  teknik geliştirdiler. Sonuçta elde edilen sistem, dengi güçteki geleneksel sistemlere göre ortalama %20 daha fazla performans gösteriyor..

Yeni yeni endüstriyelleşmeye başlayan birleşik çip mimarileri hem imalat masraflarını azaltıyor, hem de güç tüketimini kısıyor. Şu anda işlemcilerin aynı çip üstünde bulunmasının avantajları tam anlamıyla kullanılamasa da araştırmalar umut vaadediyor.

Normalde grafik işlemciler, görsel verileri ve görsel işlevleri yüksek hızda işlemek için tasarlanırken, merkezi işlemciler bilgisayarın işletimi için gerekli olan her işlemi yerine getirecek kadar esnek tasarlanır. Araştırmanın amacı grafik işlemci ile merkezi işlemcinin arasındaki iletişim bariyerini olabildiğince ortadan kaldırmak. Böylece merkezi işlemciler karar verme ve idare işlevlerini yerine getirmeye, grafik işlemci de karmaşık matematiksel hesaplar yapmaya odaklanabilecek.

Önerilen sistemde merkezi işlemci, hem kendisinin hem de grafik işlemcinin hafıza yönetimini üstleniyor. Bu yöntemle grafik işlemcinin hafıza ile zaman kaybetmek yerine sürekli işlem yapması, bilgisayarın hızını arttırıyor. Hafızanın bu şekilde ortak kullanımı için işlemcilerin yanı çip üstünde yer alması şart koşuluyor.

Teknolojinin aldığı yön, grafik kartı teknolojisini tamamen geride bırakabileceğimizi müjdeliyor. Artık grafik işlemsinin kendi ram hafızasının veya abartılı cache hafızasının olmasına gerek kalmayacak. Bu gelişmeler imalat fiyatlarının azalmasını sağlarken son kullanıcıya fiyatlarda düşüş olarak dönecek. Aynı zamanda, birlikte çalışmak için tasarlanan işlemciler darboğazlar yüzünden meydana gelen performans kayıplarını azaltacak. İki en önemli işlemcinin aynı yerde olması hem soğutma sistemlerini hem de güç aktarımını kolaylaştıracak.

Araştırmanın sponsorları arasında bazı devlet kurumlarının yanında işlemci devi AMD de bulunuyor.